Les meves adreces a Mallorca - Mis direcciones en Mallorca
Avui enlloc d'una recepta us porto la meva llista d'adreces preferides a l'illa de Mallorca, on vaig estar la setmana passada de vacances. Els millors llocs per comprar els dolços típics, i no només  ensaïmades si no també coca de patata, robiols, quarto, gató...  Sal de les salines més romàntiques, els millors formatges i sobrassada artesans... No us ho perdeu!   Espero que us pugui servir d'ajuda si penseu visitar properament la illa, un viatge fabulós que us recomano moltíssim!

 Hoy en lugar de una receta os traigo mi lista de direcciones favoritas en la isla de Mallorca, donde estuve la semana pasada de vacaciones. Los mejores lugares para comprar los dulces típicos, y no sólo ensaimadas si no también torta de patata, robiols, cuarto, gató ... sal de las salinas más románticas, los mejores quesos y sobrasada artesanos... ¡No os lo perdáis! Espero que os pueda servir de ayuda si planeáis visitar próximamente la isla, un viaje fabuloso que os recomiendo muchísimo.

Començo pel preciós poble de Valldemossa, es troba al mig de la serra de Tramuntana i és una meravella de lloc, envoltat de muntanyes com si fos una joia al seu estoig. Valldemossa es tant maco com m'esperava, tots els seus carrerons estan plens d'encant, amb testos florits penjant de les parets i amb petites rajoles d'estil naïf a sobre les portes explicant passatges de la vida de Santa Catalina Tomàs, la santa nascuda a Valldemossa. Es pot visitar la casa a on va néixer, no us ho perdeu perquè passareu per carrerons encantadors i a més en aquesta part del poble pràcticament no hi ha turistes. De camí passareu pel forn artesanal Ca'n Molinas, té tres establiments a Valldemossa però aquest és el primer i és on es troba el forn artesanal d'estil morisc. Actualment aquest forn el regenta al tercera generació de la família,  això és tota una garantia d'autenticitat i de qualitat però per si fos poc l'any 2007 Ca'n Molinas va rebre el premi Ramon Llull, un important premi que atorga el Govern Balear a persones físiques o jurídiques que hagin destacat dins el territori de les Illes Balears pels serveis prestats.  

 Empiezo por el precioso pueblo de Valldemossa, se encuentra en medio de la sierra de Tramontana y es una maravilla de lugar, rodeado de montañas como si fuera una joya en su estuche. Valldemossa es tan bonito como me esperaba, todos sus callejones están llenos de encanto, con macetas floreadas colgando de las paredes y con pequeñas baldosas de estilo naïf sobre las puertas explicando pasajes de la vida de Santa Catalina Tomás, la santa nacida en Valldemossa. Se puede visitar la casa donde nació, no os lo perdáis por  que pasaréis por callejones encantadores y además en esta parte del pueblo prácticamente no hay turistas. De camino pasaremos por el horno artesanal Ca'n Molinas, tiene tres establecimientos en Valldemossa pero este es el primero y es donde se encuentra el horno artesanal de estilo morisco. Actualmente este horno lo regenta el tercera generación de la familia, esto es ya toda una garantía de autenticidad y de calidad pero por si fuera poco en 2007 Ca'n Molinas recibió el premio Ramon Llull, un importante premio que otorga el Gobierno Balear a personas físicas o jurídicas que hayan destacado en el territorio de las Islas Baleares por los servicios prestados.
L'especialitat de la casa és la famosíssima coca de patates, la millor que he tastat mai, i si la voleu prendre acompanyada d'un típic gelat d'ametlles artesà a un dels seus establiments tenen dues terrasses encantadores, una exterior i una interior, a on podeu fer una pausa autènticament gurmet per quatre duros! 

La especialidad de la casa es la famosísima torta de patatas, la mejor que he probado nunca, y si queréis tomarla acompañada de un típico helado de almendras artesano en uno de sus establecimientos tienen dos terrazas encantadoras, una exterior y una interior , en el que podéis hacer una pausa auténticamente gourmet por cuatro duros!
 


Aquest és el local a on tenen terrassa, a més de la meravellosa coca de patata us recomano el gató, un pastís fet d'ametlla que esta deliciós, i per descomptat el gelat d'ametlla!  S'ha de notar que Valldemossa està rodejat de preciosos camps d'ametllers. Ca'n Molinas, si visiteu la seva pàgina web se us farà la boca aigua!  Sens dubte el millor de Valldemossa, us ho dic per experiència, vaig voler provar un altre molt mono i amb pinta d'autèntic que esta just a davant i... Bé, res a veure!
Este es el local donde tienen la terraza, además de la maravillosa coca de patata os recomiendo el gató, un pastel hecho de almendra que esta delicioso, y por supuesto el helado de almendra! Se nota que Valldemossa está rodeado de preciosos campos de almendros. Ca'n Molinas, si visitáis su página web se os hará la boca agua! Sin duda el mejor de Valldemossa, os lo digo por experiencia, quise probar otro muy mono y con pinta de auténtico que esta justo delante y ... Bueno, nada que ver!

A Inca vaig trobar aquesta pastisseria, no tinc foto de l'exterior però quan vaig veure a l'aparador aquests pastissets de pasta de full em vaig quedar impressionada, quina pinta!  Mil fulles de veritat, literalment!  Havíeu vist abans una pasta de full igual?  Varem provar el de crema i el de cabell d'àngel, impressionants!  Se't desfeien a la boca...  Com a curiositat em varen dir que aquesta pastisseria és l'origen de les famoses Quelys de Mallorca.  Ara no recordo el nom i pel google no el trobo, li preguntaré a la meva cunyada que és mallorquina i ja editaré l'enllaç, sorry!

 En Inca encontré esta pastelería, no tengo foto del exterior pero cuando vi en el escaparate estos pastelitos de hojaldre me quedé impresionada, qué pinta! Mil hojas de verdad, literalmente! Habíais visto antes un hojaldre igual? Probamos el de crema y el de cabello de ángel, impresionantes! Se te deshacían en la boca... Como curiosidad me dijeron que esta pastelería es el origen de las famosas Quely de Mallorca. Ahora no recuerdo el nombre y por el google no lo encuentro, le preguntaré a mi cuñada que es mallorquina y ya editaré el enlace, sorry!


Bé i ara una mica de salat, que no tot són dolços típics a Mallorca! No ho havíem preparat però de casualitat varem veure a la carretera una granja de vaques que venia formatges artesans, ens va fer molt bona pinta i varem parar a veure que tal. Quina meravella,   dels millors que he provat!  I resulta que a més tenien sobrassada feta d'ells, una altra meravella! Una menja exquisida, de les que no es troben a les botigues. No cal dir que els dies següents ens varem fer uns farts de menjar entrepans de formatge i de sobrassada, a causa de Formatges Burguera hem visitat molts pocs restaurants! Bueno y ahora algo de salado, que no todo son dulces típicos en Mallorca! No lo habíamos preparado pero de casualidad vimos en la carretera una granja de vacas que vendía quesos artesanos, nos hizo muy buena pinta y paramos a ver que tal. Qué maravilla, de los mejores que he probado! Y resulta que además tenían sobrasada hecha de ellos, otra maravilla! Una comida exquisita, de las que no se encuentran en las tiendas. No hace falta decir que los días siguientes nos hicimos unos hartazgos de comer bocadillos de queso y sobrasada, debido a Formatges Burguera hemos visitado muy pocos restaurantes!
Aquesta és la "botiga" a dintre nomes hi ha una habitació petita amb l'aparador i la mestressa, que es encantadora, ens va deixar provar els formatges peque triéssim el que més ens agradava. Llàstima que no es veu, al costat mateix hi ha les vaques! Ah!  i al cantó s'instal·la una parada de pagesos locals que tenen unes verdures impressionants també, i la noia que despatxa és super simpàtica, compreu-li les tomates i ja veureu quina delícia!


Esta es la "tienda" dentro solo hay una habitación pequeña con el escaparate y la dueña, que es encantadora, nos dejó probar los quesos para que eligiéramos lo que más nos gustaba. Lástima que no se ve, al lado están las vacas! Ah! y al lado se instala una parada de agricultores locales que tienen unas verduras impresionantes también, y la chica que despacha es super simpática, compradle los tomates y ya veréis qué delicia!


A sota teniu el formatge curat, el que nosaltres ens varem endur, es diví!
Debajo tenéis el queso curado, el que nosotros nos llevamos, es divino!Per si voleu saber quins tipus de sobrassada es fan  l'illa aquí dalt teniu un panell explicatiu!
Por si deseáis saber qué tipo de sobrasadas se hacen en la isla aquí arriba tenéis un panel explicativo!

El mateix dia ens varem parar a comprar sal a les famoses salines d'Es Trenc, a Flor de sal d'Es Trenc tenen uns productes preciosos i ideals per fer un regal, diferents tipus de sal tractades amb herbes mediterrànies ecològiques, amb hibiscos, amb lavanda, amb curry...  Evidentment el producte és d'una qualitat insuperable però  a més es que el packagins es taaan maco!  T'ho emportaries tot!  I la botiga és una monada també, aquesta gent tenen mooolt bon gust, nomes cal mirar la seva plana web!

 El mismo día nos paramos a comprar sal a las famosas salinas de Es Trenc, en Flor de sal d' Es Trenc tienen unos productos preciosos e ideales para hacer un regalo, diferentes tipos de sal tratadas con hierbas mediterráneas ecológicas, con hibisco, con lavanda, con curry ... Evidentemente el producto es de una calidad insuperable pero además es que el packagins son taaan bonitos! Te llevarías todo! Y la tienda es una monada también, esta gente tienen muuuy buen gusto, solo hay que mirar la página web!
Una mostra de les diferents sals aromatitzades que venen, un producte de luxe! 
Una muestra de las diferentes sales aromatizadas que venden, un producto de lujo!I ara ens anem a la capital, Palma, i tornem als dolços!  Aquesta adreça es un tresor també i li dec a la Maria Antònia de Bojos per la cuina, sort que me la va recomanar perquè si no no l'hauria conegut mai.   La millor ensaïmada de Mallorca, i això que quan jo vaig arribar a la botiga era tardíssim, casi hora de tancar, i nomes els quedava una ensaïmada de crema. Boníssima no, el següent!  Quina ensaïmada,  la millor que he provat mai, no dic res més!  Quan em van dir que era de crema jo m'imaginava crema pastissera però no, era gema cremada, com feta a casa, quina cosa més bona per Deu!  No vull ni pensar com deuen estar les ensaïmades d'albercocs que són les que la Maria Antònia em va recomanar que provés, faria un altre viatge nomes per tastar aquesta ensaïmada d'albercocs! Aquest forn meravellós és el Forn Reina Maria Cristina, i està al carrer Reina Maria Cristina de Palma.

Y ahora nos vamos a la capital, Palma, y volvemos a los dulces! Esta dirección es un tesoro también y se la debo a María Antonia de Bojos per la cuina, suerte que me la recomendó porque si no no lo habría conocido. La mejor ensaimada de Mallorca, y eso que cuando yo llegué a la tienda era muy tarde, casi hora de cerrar, y sólo les quedaba una ensaimada de crema. Buenísima no, lo siguiente! Qué ensaimada, la mejor que he probado nunca, no digo más! Cuando me dijeron que era de crema yo imaginaba crema pastelera pero no, era yema quemada, como hecha en casa, qué cosa más buena por Dios! No quiero ni pensar cómo estarán las ensaimadas de albaricoques que son las que María Antonia me recomendó que probara, haría otro viaje sólo para probar esta ensaimada de albaricoques! Este horno maravilloso es el  Forn Reina Maria Cristina, y está en la calle Reina María Cristina de Palma.
M'encanta això de "dematins" i "horabaixes" !!  Als pobles vaig sentir parlar molt mallorquí però a Palma no tant així que un altre punt a favor del Forn!

Me encanta eso de "dematins" y "horabaixes"! En los pueblos oí hablar mucho mallorquín pero en Palma no tanto así que otro punto a favor del Horno!

No vull deixar de dir  que la senyora que ens va atendre era un encant de persona. Quasi no li quedava res, ja he dit que era molt tard, i quan li vaig dir que volia provar alguna cosa típica em va recomanar uns robiols de confitura d'albercoc que eren una altra delícia. La confitura ben artesana, divina, i la pasta es desfeia a la boca, un dolç exquisit!  Ens varem menjar un cada un, el nen, en Joan i jo, i no ens els va voler cobrar! No ens coneixia de res ni sabia que jo sóc blogger o que anava de part de la M Antònia, ho va fer espontàniament. El que deia, un encant de persona!

 No quiero dejar de decir que la señora que nos atendió era un encanto de persona. Casi no le quedaba nada, ya he dicho que era muy tarde, y cuando le dije que quería probar algo típico me recomendó unos robiols de confitura de albaricoque que eran otra delicia. La confitura bien artesana, divina, y la pasta se deshacía en la bocaun dulce exquisito! Nos comimos uno cada uno, el niño, Joan y yo, y no nos los quiso cobrar! No nos conocía de nada ni sabía que yo soy blogger o que iba de parte de la M Antonia, lo hizo espontáneamente. Lo dicho, un encanto de persona!
Aquesta l'he deixat pel final per que no té cap mèrit, Ca'n Joan de s'Aigo és una adreça ineludible de Palma i de qualsevol viatge a la illa, i amb raó!  Per molts anys que passin no perd la qualitat dels seus productes ni l'encant dels seus locals!  Tot és boníssim a Ca'n Joan de S'Aigo, els gelats artesans, les ensaïmades, els quartos, la coca de patata, la mítica xocolata... Els meus preferits el gelat d'ametlla amb quartos, tremendo!  Pels que no ho coneixeu els quartos son com un pa de pessic mooolt fi, impalpable i que es desfà a la boca, exquisit!   I l'ensaïmada també la fan boníssima, de les millors del mon mundial.   Els dos locals que té són  una monada també, potser el primer té més encant i a més no hi ha la cua que es troba sempre a la sucursal, però van molt ràpids, val la pena esperar!

Esta la he dejado para el final por que no tiene ningún mérito, Can Joan de s'Aigo es una dirección ineludible de Palma y de cualquier viaje a la isla, ¡y con razón! Por muchos años que pasen no pierde la calidad de sus productos ni el encanto de sus locales! Todo es buenísimo en Ca'n Joan de S'Aigo, los helados artesanos, las ensaimadas, los cuartos, la torta de patata, el mítico chocolate ... Mis favoritos el helado de almendra con cuartos, tremendo! Para los que no lo conocen los cuartos son como un bizcocho muuuy fino, impalpable y que se deshace en la boca, exquisito! Y la ensaimada también la hacen buenísima, de las mejores del mundo mundial. Los dos locales que tienen son una monada también, quizás el primero tiene más encanto y además no hay la cola que se encuentra siempre en la sucursal, pero van  muy rápidos, vale la pena esperar!


Aquí teniu l'ensaïmada i els quartos, nomes falta el gelat!
Aquí tenéis la ensaimada y los cuartos, sólo falta el helado!Una foto del primer local, de l'any 1700!  S'ha de veure!
 Una foto del primer local, ¡del año 1700! Hay que verloTambé us posaré alguna foto de les meves platges preferides de Mallorca, la primera la platja Magraner, la primera de quatre cales paradisíaques i desertes conegudes com "Les quatre cales" Cal caminar una mitja horeta per arribar però el camí és una delícia, entre camps de garrofers i d'ametllers i envoltats de xais i cabres, molt xulo!  i al final tens aquest premi

También os pondré alguna foto de mis playas favoritas de Mallorca, la primera la playa Magraner, la primera de cuatro calas paradisíacas y desiertas conocidas como "Las cuatro calas" Hay que caminar una media hora para llegar pero el camino es una delicia, entre campos de algarrobos y almendros y rodeados de ovejas y cabras  ¡muy chulo! y al final tienes este premio


Qui diu que a Mallorca tot està saturat?
 Quien dice que en Mallorca todo está saturado?


Estàvem sols!  Feia mitja por i tot... Bé sols no, hi havia vida... mireu quin aigua més transparent!
 Estábamos solos! Daba impresión y todo... Bueno solos no, había vida ... mirad qué agua más transparente!I això no és el Pirineu, és el Gorg Blau, a la Serra de Tramuntana, un lloc preciós
 Y esto no es el Pirineo, es el Gorg Blau, en la Sierra de Tramuntana, un lugar precioso


Cala Figuera, a Formentor, quan la varem veure no ens vam poder resistir a baixar!
Cala Figuera, en Formentor, cuando la vimos no nos pudimos resistir a bajar!Ja som a baix!
Ya estamos bajo!


I parada per veure el cap de Formentor, impressionant!  
Y parada para ver el cabo de Formentor, impresionante!
I fins aquí les meves adreces a Mallorca, espero que us hagi agradat i us sigui útil.  A mi m'agrada molt que la gent m'expliqui els llocs que valen la pena dels seus viatges, em fa viatjar en la imaginació i sempre em pot ser útil... I a vosaltres, també us agrada?  Si teniu alguna adreça interessant no deixeu d'explicar-me-la!

Y hasta aquí mis direcciones en Mallorca, espero que os haya gustado y os sea útil. A mí me gusta mucho que la gente me cuente los lugares que valen la pena de sus viajes, me hace viajar en la imaginación y siempre me puede ser útil ... Y a vosotros ¿también os gusta? ¡Si tenéis alguna dirección interesante no dejéis de explicarme-la!