Verat en escabetx - Caballa en escabecheEL verat és un peix deliciós i molt econòmic que no se per que no consumim més, hi ha moltes maneres de fer-lo com aquesta recepta de verat farcit de panses i pinyons, però avui us el porto en escabetx. M'encanta l'escabetx!  Tant en peixos com en carns o en verdures, tots els escabetxos són exquisits i una autentica delicia, a més són tan versàtils!  Els pots aprofitar en empanades, amanides, entrepans... I el de verat és el millor escabetx de peix, el més gustós, un plat de luxe a un preu ben economic!

L'escabetx és una forma de conserva, una de les maneres que es tenia de conservar els aliments quan no  hi havia neveres i el seu origen és musulmà com tants plats de la nostra gastronomia tradicional. Un d'aquells plats que han sobreviscut al pas dels anys, es tan deliciós que no cal afegir ni treure res!

A mi l'escabetx em recordà sempre a la meva àvia, la millor cuinera que he conegut mai, una d'aquelles dones que es passava tot el matí a la cuina fent uns plats increiblement bons, amb una paciència i un saber fer que no he tornat a trobar. Tinc tants records d'ella a la cuina i dels seus meravellosos plats, com aquest escabetx, que si li donem el temps que es mereix es convertirà en una autèntica delícia. No deixeu de fer-lo, us encantarà!

La caballa es un pescado delicioso y muy económico que no se por que no consumimos más, hay muchas maneras de hacerlo como esta receta de caballa rellena de pasas y piñones, pero hoy os lo traigo en escabeche. ¡Me encanta el escabeche! Tanto en pescados como en carnes o en verduras, todos los escabeches son exquisitos y una autentica delicia, además son tan versátiles! Los puedes aprovechar en empanadas, ensaladas, bocadillos ... Y el de caballa es el mejor escabeche de pescado, el más sabroso, un plato de lujo a un precio muy económico! 

 El escabeche es una forma de conserva, una de las maneras que se tenía de conservar los alimentos cuando no había neveras y su origen es musulmán como tantos platos de nuestra gastronomía tradicional. Uno de esos platos que han sobrevivido al paso de los años, es tan delicioso que no hay que añadir ni quitar nada! 

A mí el escabeche me recuerda siempre a mi abuela, la mejor cocinera que he conocido nunca, una de esas mujeres que se pasaba toda la mañana en la cocina haciendo unos platos increíblemente buenos, con una paciencia y un saber hacer que no he vuelto a encontrar. Tengo tantos recuerdos de ella en la cocina y de sus maravillosos platos! Como este escabeche, que si le damos el tiempo que se merece se convertirá en una auténtica delicia. No dejéis de hacerlo ¡os encantará!INGREDIENTS


4 verats grans sense cap ni espina
4 pastanagues grans o 6 de petites
1 ceba grossa
10 grans de pebre negre sencers
2 fulles de llorer
1 cabeça d'alls sense pelar
1 cullerada de pebre vermell dolç o picant, el que més us agradi
200 ml de vi blanc
200 ml d'aigua
200 ml d'oli d'oliva verge extra
100 ml de vinagre de vi


INGREDIENTES

4 caballas grandes sin cabeza ni espina 
4 zanahorias grandes o 6 pequeñas 
1 cebolla grande 
10 granos de pimienta negra enteros 
2 hojas de laurel 
1 cabeza de ajos sin pelar 
1 cucharada de pimentón dulce o picante, el que más os guste 
una cullerada de fulles de romaní picades
una cullerada de fulles de farigola picades
200 ml de vino blanco 
200 ml de agua 
200 ml de aceite de oliva virgen extra 
100 ml de vinagre de vino

RECEPTA

Pelem i piquem la ceba, seguidament la sofregim amb la meitat de l'oli d'oliva juntament amb tots els alls sense pelar fins que la ceba estigui transparent.

Pelem i tallem a rodanxes la pastanaga i l'afegim al sofregit, l'hem de coure uns 10 minuts, aleshores afegim la resta d'ingredients  i deixem que es cogui tot junt uns 10 minuts més a foc lent. Seguidament ho apartem del foc ho ruixem amb unes gotes més de vinagre  i deixem que es refredi.  

Un cop fred ho guardem a un recipient hermètic vigilant que el peix quedi totalment cobert per l'escabetx. Està més bo quants més dies passin, la meva àvia deia que l'escabetx "ha d'agafar pols"  i teniia tota la raó, de fet l'escabetx es una forma de conserva així que no patiu encara que passin tres o quatre dies sense consumir- ho.  Ja veureu quina delícia!

Un altre escabetx deliciós és l'escabetx de tonyina, boníssim i també molt versàtil, en amanida està per tirar cohets! 


RECETA 

Pelamos y picamos la cebolla, seguidamente la sofreímos con la mitad del aceite de oliva junto con todos los ajos sin pelar hasta que la cebolla esté transparente. 

Pelamos y cortamos en rodajas la zanahoria y la añadimos al sofrito, debemos cocer unos 10 minutos, entonces añadimos el resto de ingredientes y dejamos que se cueza todo junto unos 10 minutos más a fuego lento. Seguidamente lo apartamos del fuego lo rociamos con unas gotas más de vinagre y dejamos que se enfríe. 

Una vez frío lo guardamos en un recipiente hermético vigilando que el pescado quede totalmente cubierto por el escabeche. Está mejor cuantos más días pasen, mi abuela decía que el escabeche "debe coger polvo" y tenía toda la razón, de hecho el escabeche es una forma de conserva así que no os preocupéis aunque pasen tres o cuatro días sin consumir lo. Ya veréis qué delicia!

Otro escabeche delicioso es el escabeche de atún, buenísimo y también muy versátil, en ensalada está para tirar cohetes!