Carpaccio d'ous de reig amb foie i vinagreta de figues - Carpaccio de oronjas con foie y vinagreta de higos

Carpaccio de setas Amanita caesar- Carpaccio de bolets ous de reig

La recepta d'avui és d'autèntic luxe!  El plat preferit de l'emperador Claudi, li agradaven tant que tot i sospitant que el que li oferia la seva estimada esposa no era l'autèntica Amanita caesarea si no l'Amanita phalloides, que és mortal, se'ls va cruspir tots, pobre Claudi!  La seva dona va acabar fatal però aquesta és una altra història, si voleu saber com acaba aquí teniu un resum.  Tornem als bolets!

L'ou de reig, el bolet dels cèsars, es considerat el rei dels bolets i no es per menys, és una autèntica delicatessen, amb un gust fi i perfumat, a mi em recorda a les avellanes però molt subtilment.  La seva textura es cruixent i al mateix temps untuosa, les parts blanques que envolten l'ou, inclús recorden a la mantega, es fonen a la boca deixant una sensació aromàtica i fresca, el que deia, un autèntic luxe!  No he volgut cuinar-lo per no perdre gens del seu aroma així que l'he preparat en carpaccio, aprofitant que estaven en molt bon estat. I per acompanyar un bolet tan excepcional que millor que un foie confitat fet a casa?  Una altra menja exquisida amb una textura untuosa que acompanya de meravella als ous de reig. I per amanir-ho tot una vinagreta molt suau, amb un punt de figues seques per acabar d'arrodonir la combinació, queda ideal tant amb el foie com amb els bolets i l'oli de nous que he fet servir. No us perdeu la recepta, és divina!

Aquest dissabte el meu home es va presentar amb aquests magnífics bolets a la motxilla, imagineu-vos quina sorpresa! El matins dels dissabtes surt en bicicleta per les muntanyes que ens envolten amb una colla d'amics ciclistes, els "Pinyons Grossos", és el moment en que jo aprofito per cuinar per tota la setmana. Haig d'agrair el present al seu amic Pere Carreres, que és qui els va veure i els va collir, moltes gràcies Pere!

¡La receta de hoy es de auténtico lujo! El plato preferido del emperador Claudio, le gustaban tanto que aún sospechando que lo que le ofrecía su amada esposa no era la auténtica Amanita caesarea si no la Amanita phalloides, que es mortal, se los zampó todos, pobre Claudio! Su mujer acabó fatal pero esa es otra historia, si deseáis saber cómo termina aquí tenéis un resumen. ¡Volvamos a las setas! 

La oronja, la seta de los Césares, es considerada la reina de las setas y no es para menos, es una auténtica delicatessen, con un sabor fino y perfumado, a mí me recuerda a las avellanas pero muy sutilmente. Su textura es crujiente y al mismo tiempo untuosa, las partes blancas que rodean el huevo, incluso recuerdan a la mantequilla, se funden en la boca dejando una sensación aromática y fresca, lo que decía, un auténtico lujo! No he querido cocinarlo para no perder nada de su aroma así que lo he preparado en carpaccio, aprovechando que estaban en muy buen estado. Y para acompañar una seta tan excepcional que mejor que un foie confitado hecho en casa? Otro manjar exquisito con una textura untuosa que acompaña de maravilla a las oronjas. Y para aliñar una vinagreta muy suave, con un punto de higos secos para acabar de redondear la combinación, queda ideal tanto con el foie como con las setas y el aceite de nueces que he usado. No os perdáis la receta ¡es divina! 

Este sábado mi marido se presentó con estas magníficas setas en la mochila ¡imaginaos qué sorpresa! Las mañanas de los sábados sale en bicicleta por las montañas que nos rodean con un grupo de amigos ciclistas, los ""Pinyons Grossos"", es el momento en que yo aprovecho para cocinar para toda la semana. Tengo que agradecer el presente a su amigo Pere Carreras, que es quien los vio y los recogió ¡muchas gracias Pere!

Carpaccio de setas Amanita caesar- Carpaccio de bolets ous de reig
INGREDIENTS /per tres ous de reig surten tres plats, condeix molt!

Ous de reig (també es pot fer amb ceps i amb xampinyons)
6 cullerades d'oli de nous, si no en teniu feu servir oli de gira-sol o algun altre de gust neutre.
2 cullerades de vinagre de poma, res de Mòdena aquí, amagaria el delicat sabor i aroma dels bolets!
Uns encenalls de foie mi cuit o, encara millor foie confitat en el seu greix cassolà
Uns trossets de figues seques picades, com una culleradeta en total.
Sal en escates o gruixuda, tipus Maldon o rosa de l'Himalaia, els bolets demanen bastanta sal, no sigueu tímids.
Un polsim de pebre blanc

INGREDIENTES / por tres oronjas salen tres platos, cunde mucho! 

Oronjas (también se puede hacer con boletus y con champiñones) 
6 cucharadas de aceite de nueces, si no tenéis utilizad aceite de girasol o algún otro de sabor neutro. 
2 cucharadas de vinagre de manzana, nada de Módena aquí, escondería el delicado sabor y aroma de las setas! 
Unas virutas de foie mi cuit o, aún mejor foie confitado en su grasa casero 
Unos trocitos de higos secos picados, como una cucharadita en total. 
Sal en escamas o gruesa, tipo Maldon o rosa del Himalaya, las setas piden bastante sal, no seáis tímidos. 
Una pizca de pimienta blanca


Les fotos no fan justícia, però no podia esperar a tenir mes llum l'endemà per menjar-los!
Las fotos no hacen justicia, pero no podía esperar a tener mas luz al día siguiente para comerlos!


Carpaccio de setas Amanita caesar- Carpaccio de bolets ous de reig

RECEPTA

Netegem molt bé els bolets amb l'ajuda d'un drap net o amb un pinzell, hi ha uns raspalls molt suaus especials per netejar-los, jo no el tinc perquè no solo cuinar bolets silvestres, potser ara m'aficionaré a buscar-los! Si hi ha terra o brutícia que no surt podem intentar treure-la amb el drap moll, intentem no mullar gaire els bolets per tal que no perdin el seu delicat aroma.

Seguidament "pelem" el bolet. La part blanca, en els exemplars mes desenvolupats segurament estara tota corcada pero en el més jove (el que sembla un ou)  es podrà aprofitar, anem pelant com si fos una taronja fins que veiem que esta net i sa.

Un cop tenim els bolets ben nets els tallem a làmines ben fines, si voleu amb l'ajuda d'una mandolina, jo ho he fet a mà.

Els disposem als plats i anem per la vinagreta, barregem l'oli, el vinagre, els trossets de figues picades i el pebre blanc, ho barregem fins que quedi com una emulsió i la repartim per sobre dels bolets procurant que totes les làmines rebin una quantitat similar. 

Tallem petites escates de foie i les disposem per sobre del nostre carpacció de bolets, seguidament repartim per sobre  la sal gruixuda o en escates.  I ja ho tenim a punt! 

Si voleu deixar-ho preparat amb antelació no heu de posar la vinagreta, podeu deixar els plats de carpacció muntats i la vinagreta, la sal i el foie preparats per afegir-los en l'últim minut. Un plat exquisit, si teniu l'oportunitat no deixeu de provar-lo!


RECETA 

Limpiamos muy bien las setas con la ayuda de un paño limpio o con un pincel, hay unos cepillos muy suaves especiales para limpiarlos, yo no lo tengo porque no solo cocinar setas silvestres ¡quizás ahora me aficionaré a buscarlas ! Si hay tierra o suciedad que no sale podemos intentar sacarla con el trapo mojado, intentamos no mojar demasiado las setas para que no pierdan su delicado aroma. 

Seguidamente "pelamos" la seta. La parte blanca, en los ejemplares más desarrollados seguramente estará toda carcomida pero en el más joven (lo que parece un huevo) se podrá aprovechar, vamos pelando como si fuera una naranja hasta que veamos que está limpio y sano. 

Una vez tenemos las setas bien limpias las cortamos en láminas muy finas, si queréis con la ayuda de una mandolina, yo lo he hecho a mano. 

Las disponemos en los platos y vamos por la vinagreta, mezclamos el aceite, el vinagre, los trocitos de higos picados y la pimienta blanca, lo mezclamos hasta que quede como una emulsión y la repartimos por encima de las setas procurando que todas las láminas reciban una cantidad similar. 

Cortamos pequeñas escamas de foie y las disponemos por encima de nuestro carpaccio de setas, seguidamente repartimos por encima la sal gruesa o en escamas. ¡Y ya lo tenemos listo! 

Si deseáis dejarlo preparado con antelación no debéis añadir la vinagreta, podéis dejar los platos de carpaccio montados y la vinagreta, la sal y el foie preparados para añadirlos en el último minuto. Un plato exquisito, ¡si tenéis la oportunidad no dejéis de probarlo!

Carpaccio de setas Amanita caesar- Carpaccio de bolets ous de reig