Arròs amb llamàntol · Arroz con bogavante


Us ho havia promès i aquí està l'arròs: la mare de tots els arossos!  Per a molts l'arròs amb llamàntol és el millor dels arrossos, i no puc estar més d'acord, un arròs espectacular, prepareu-vos a morir de plaer amb aquest arròs!

Realment els llamàntols no són baratos però amb sol llamàntol, un bon fumet com el que vaig publicar l'altre dia, un bon sofegit i una bona picada us sortirà un arròs per a quatre persones que es una autèntica delicia, y un llamàntol entre quatre tampoc no són tants diners, i si tenim en compte el resultat ja no em parlem, relació qualitat-preu invatible! El plaer que us pot proporcionar un arròs com aquest no té preu, i si el feu per convidar algú us el guanyareu per sempre! 

Sobretot ja que feu la despesa compreu llamàntols de les nostres costes i no d'importació, per una vegada que es fa un arròs com aquest no siguem ràcanos y fem-ho ben fet, la qualitat del nostre marisc és inigualable i a més hem de donar vida al pescadors locals i, per descomptat, us recomano que aneu a peixateries de barri o als mercats de la vostra ciutat. Jo vaig a Peixos Serra al Mercat del LLeó de Girona, una meravella de peixateria, com tots els comerços del mercat!  Si li demaneu al vostre peixater fetge de rap per la picada, caps o espines per fer el fumet no us possarà cap problema, això no ho teniu als supers!  Bé, no m'enrollo més que segur que esteu desitjant llegir la recepta!


Os lo había prometido y aquí está el arroz: la madre de todos los arroces! Para muchos el arroz con bogavante es el mejor de los arroces, y no puedo estar más de acuerdo, un arroz espectacular, preparáos a morir de placer con este arroz!

Realmente los bogavantes no son baratos pero con un solo bogavante, un buen caldo de pescado con sofrito como el que publiqué el otro día, un buen sofrito y una buena picada os saldrá un arroz para cuatro personas que es una auténtica delicia, un bogavante entre cuatro tampoco es tanto dinero, y si tenemos en cuenta el resultado ya ni hablamos, relación calidad-precio invatible! El placer que puede proporcionar un arroz como este no tiene precio, y si lo hacéis para invitar a alguien os lo ganaréis para siempre!

Sobre todo ya que hacéis el gasto comprad bogavantes de nuestras costas y no de importación, por una vez que se hace un arroz como este no seamos rácanos y hagámoslo bien hecho, la calidad de nuestro marisco es inigualable y además debemos dar vida a pescadores locales y, por supuesto, os recomiendo que vayáis a pescaderías de barrio o a los mercados de vuestra ciudad. Yo voy a Peixos Serra en el Mercado del León de Girona, una maravilla de pescadería, como todos los comercios del mercado! Si le pedís a vuestro pescadero hígado de rape para la picada, cabezas o espinas para hacer el caldo no os pondrá ningún problema, eso no lo tienen en los supers! Bueno, no me enrollo más que seguro que estáis deseando leer la receta!
INGREDIENTS
300g d'arròs (60g per  persona més un "per la cassola")
3 tomates ben madures
1porro, només la part blanca
2 cebes
2 nyores
3 grans d'all
safra
1 cullerada de pebre vermell
un manat de julivert picat
1 llamàntol, en el meu cas de Peixos Serra, impressionant!
1200ml de fumet amb sofregit més una mica per si cal afegir, la recepta aquí.
oli d'oliva verge extra
sal

INGREDIENTES
300g de arroz (60g por persona más un "para la cazuela")
3 tomates bien maduros
1 puerro, sólo la parte blanca
2 cebollas
3 dientes de ajo
azafrán
1 cucharada de pimentón
un manojo de perejil picado
1 bogavante, en mi caso de Peixos Serra, impresionante!  
1200ml de caldo de pescado con  sofrito, mas unm poco por si hay que añadir, la receta aquí
aceite de oliva virgen extra
sal


Per la picada
1 manat de julivert
2 nyores
1 all pelat (jo li posaria més all, 2 o 3)
1 fetge de rap

Para la picada
1 manojo de perejil
2 ñoras
1 ajo pelado (yo le pondría más ajo, 2 o 3)
1 hígado de rape


RECEPTA

Pelem i piquem els alls, les cebes, el porro i el julivert. Ratllem la tomata


RECETA

Pelamos y picamos los ajos, las cebollas, el puerro y el perejil. Rallamos el tomate


Preparem el llamàntol, si està congelat l'hem de descongelar, separar el cap de la cua, separar les pinces i  trencar-les per poder menjar-les més fàcilment , el cap l'hem de partir per la meitat i la cua en tres o quatre anelles.  Tot això ho hem de fer a sobre d'una safata per no desaprofitar els líquis que surten de l'animal en tallar-lo, s'han d'aprofitar perquè tenen molt de sabor i aroma a mar.

Si hem comprat el llamàntol viu el matarem clavant-li la punta del ganivet al mig del cap, per sota, prop del punt a un s'uneixen el cap i la cua, teòricament així es mor de seguida però no us espanteu si la cua continua donant cops una bona estona, si l'animal estava molt viu, com era el meu cas, es normal.

Preparamos el bogavante, si está congelado debemos descongelarlo, separar la cabeza de la cola, separar las pinzas y romperlas para poder comerlas más fácilmente, la cabeza debemos partirla por la mitad y la cola en tres o cuatro anillas. Todo esto lo tenemos que hacer sobre una bandeja para no desperdiciar los líquidos que salen del animal al cortarlo, se deben aprovechar porque tienen mucho sabor y aroma a  mar.

Si hemos comprado el bogavante vivo lo mataremos clavándole la punta del cuchillo en medio de la cabeza, por debajo, cerca del punto donde se unen la cabeza y la cola, teóricamente así se muere enseguida pero no os asustéis si la cola continúa golpeando un buen rato, si el animal estaba muy vivo, como era mi caso, es normal.A la cassola a on farem l'arròs posem a escalfar una mica d'oli, que cobreixi  el fons, amb l'all picat i de seguida que agafi temperatura afegim la ceba i el porro i deixem que es vagin sofregint, s'han de fer bastant, ha de començar a quedar la ceba torrada, aquesta és la base de l'arròs, amb un bon sofregit i un bon fumet no us pot sortir malament!  

Un cop tenim la ceba ben fregida afegim el pebre vermell i de seguida la tomata. Continuem deixant que es faci a foc lent fins que l tomata estigui  ben caramel·litzada.  

Seguidament afegim els caps i les pinces de llamàntol a la cassola  amb tots els sucs que han sortit en tallar-lo i li donem unes voltes, ha de començar a quedar de color vermell, 


En la cazuela donde haremos el arroz ponemos a calentar un poco de aceite, que cubra el fondo, con el ajo picado y enseguida que coja temperatura añadimos la cebolla y el puerro y dejamos que se vayan sofriendo, se han hacer bastante, tiene que empezar a quedar la cebolla tostada, esta es la base del arroz, con un buen sofrito y un buen caldo no te puede salir mal!

Una vez tenemos la cebolla bien sofrita añadimos el pimentón y enseguida el tomate. Continuamos dejando que se haga a fuego lento hasta que el tomate esté bien caramelizado.

Seguidamente añadimos las cabezas y las pinzas de bogavante a la cazuela con todos los jugos que han salido al cortarlo y le damos unas vueltas, debe empezar a quedar de color rojo,


Aleshores el traiem de la cassola i afegim l'arròs.  Hem de donar unes voltes a l'arròs que agafi ben bé tots els gustos del sofregit i desprès tornem a afegir  el llamàntol a la cassola.

Entonces lo sacamos de la cazuela y añadimos el arroz. Debemos dar unas vueltas al arroz que coja bien todos los gustos del sofrito y después volvemos a añadir el bogavante a la cazuela.Ara només ens queda afegir un bon brou de peix amb sofregit, per saber la quantitat hem de mesurar el volum d'arròs i és 4  vegades el mateix volum de fumet.  L'arròs bomba absorbeix molt  de líquid així que si el voleu caldós potser haureu d'afegir una mica més a mitja cocció, teniu-lo calent per si un cas! 

Al principi  heu de posar el foc fort i, un cop arrenqui el bull, ja podeu abaixar el foc i deixar que es faci a foc suau, Ha de bullir 15 minuts però quan porti 10 minuts li afegirem la picada i les anelles de la cua del llamàntol.

Ahora sólo nos queda añadir un buen caldo de pescado con sofrito, para saber la cantidad debemos medir el volumen de arroz y es 4 veces el mismo volumen de caldo. El arroz bomba absorbe mucho líquido así que si lo queréis caldoso es posible que tengáis que añadir algo más a media cocción, tenedlo caliente por si acaso!

Al principio hay que poner el fuego fuerte y, una vez empiece a hervir, ya podéis bajar el fuego y dejar que se haga a fuego suave, Debe hervir 15 minutos pero cuando lleve 10 minutos le añadiremos la picada y las anillas de la cola del bogavante.Ara anem per la picada, sofregim amb una mica d'oli els alls sencers i pelats i quan estiguin daurats afegim a la paella el julivert, també el sofregirem, es fa de seguida. Ho retirem tot a un morter.

Ahora vamos por la picada, sofreímos con un poco de aceite los ajos enteros y pelados y cuando estén dorados añadimos a la sartén el perejil, también lo sofreiremos, se hace enseguida. Lo retiramos todo a un mortero..A la mateixa paella sofregim el fetge de rap, ha de quedar ben fet i un mica ros, veureu que es va posant de color vermell.

En la misma sartén sofreímos el hígado de rape, debe quedar bien hecho y un poco rubio, verá que se va poniendo de color rojo.


Primer piquem els alls i el julivert fregits, que quedin ben picadets.

Primero picamos los ajos y el perejil fritos, que queden bien picaditos.


Desprès afegim  el fetge de rap fregit i també el piquem, ens quedarà com una pasta.

Desprès afegim  el fetge de rap fregit i també el piquem, ens quedarà com una pasta.


Ara raspem la carn de les nyores  que haurem posat  en  remull una estona  abans i també l'afegim al morter amb la picada.

Ahora raspamos la carne de las ñoras que habremos puesto en remojo un rato antes y también la añadimos al mortero con la picada.


Afegim una mica de fumet a la picada per desfer-la i poder-la afegir a l'arròs.

Añadimos un poco de caldo a la picada para deshacela la y poderla añadir al arroz.


I només  ens queda afegir-la a l'arròs  juntament amb les anelles de les cues dels llamàntols quan hagin passat 10 minuts  des que hagi arrencat el bull el fumet, ho deixem acabar de fer tot junts uns 4 o 5 minuts més, apaguem el foc i ho retirem.

Y sólo nos queda añadirla al arroz junto con las anillas de las colas de los bogavantes cuando hayan pasado 10 minutos desde que haya arrancado el hervor el caldo. Lo dejamos terminar de hacer todo junto unos 4 o 5 minutos más, apagamos el fuego y lo retiramos.Un cop fora del foc hem de deixar l'arròs reposar uns  4 o 5 minuts més, i ja ho tindrem a punt per gaudir d'uns dels millors arrossos que pugui haver, una meravella d'autèntica festa major!

Una vez fuera del fuego debemos dejar el arroz reposar unos 4 ó 5 minutos más, y ya lo tendremos listo para disfrutar de unos de los mejores arroces que pueda haber, una maravilla de auténtica fiesta mayor!