Pastís de patata - Pastel de patata


Una de les coses que més m'agraden del món es quan surt un gratinat del forn, el perfum a menjar casolà que impregna tota la casa, l'aspecte deliciós de la crosta cruixent i perfumada que el recobreix, l'escalfor que surt del forn i que t'escalfa l'ànima i els sentits...  Els gratinats, com el caldo,  em situen a l'hivern, als dies llargs cuinant per a la família plats contundents i deliciosos, són una meravella que si no existís algú hauria d'inventar! 
Avui us porto un deliciós pastís de patata amb bacó que és un dels plats favorits a casa meva.  A aquest pastís també li va de meravella la definició de "crusti-fundent" que se'm va acudir per definir els xips de carbassó, la seva aromàtica crosta de formatge es cruixent i deliciosa mentre que les patates cuites en brou de pollastre i vi blanc resulten tan tendres que es fonen a la boca.  És un plat amb aires francesos que resulta ideal per als dies de més fred de l'any i segur que si el proveu us agradarà tant que el repetireu més d'un cop!

Una de las cosas que más me gustan del mundo es cuando sale un gratinado del horno; el perfume a comida casera que impregna toda la casa, el aspecto delicioso de la corteza crujiente y perfumada que lo recubre, el calor que sale del horno y que te calienta el alma y los sentidos ... Los gratinados, como el caldo, me sitúan en el invierno y en largos días cocinando para la familia platos contundentes y deliciosos, son una maravilla que si no existiera alguien debería de inventar!
Hoy os traigo un delicioso pastel de patata con bacon que es uno de los platos favoritos de mi família. A este pastel también le va de maravilla la definición de "crusti-fundente" que se me ocurrió para definir los chips de calabacín, su aromática costra de queso es crujiente y deliciosa mientras que las patatas cocidas en caldo de pollo y vino blanco resultan tan tiernas que se funden en la boca. Es un plato con aires franceses que resulta ideal para los días de más frío del año y seguro que si lo probáis os gustará tanto que lo repetiréis más de una vez!


INGREDIENTS
900g de patates
100 g de ceba tallada a rodanxes fines
1 paquet de bacó fumat o no, com més us agradi
100 g de formatge ratllat (jo emmental)
1 culleradeta de farigola
60ml de vi blanc sec
300 ml de brou de pollastre (jo ANETO)
sal i pebre negre acabat de moldre

INGREDIENTES
900g de patatas
100 g de cebolla cortada en rodajas finas
1 paquete de bacon ahumado o no, como más os guste
100 g de queso rallado (yo emmental)
1 cucharadita de tomillo
60ml de vino blanco seco
300 ml de caldo de pollo (yo ANETO)
sal y pimienta negra recién molida

RECEPTA

Preescalfem el forn a 210º

Pelem les patates, les rentem i les tallem a rodanxes fines, si pot ser amb un mandolina o robot de cuina, les salem una mica. No massa perquè el bacó i el caldo ja porten sal.

Pelem les cebes i les tallem a rodanxes molt fines.

Folrem el motllo a on farem el pastís amb les llesques de bacó sobreposant-les una mica ja que cal tenir en compte que en coure s'encongiran. Cal deixar que sobresurtin per fora per doblegar-les despres per sobre les patates.


 RECETA

Precalentamos el horno a 210º

Pelamos las patatas, las lavamos y las cortamos en rodajas finas, a ser posible con un mandolina o robot de cocina, las salamos un poco, no mucho porque el caldo y el bacon ya llevan sal.

Pelamos las cebollas y las cortamos en rodajas muy finas.

Forramos el molde donde haremos el pastel con las rebanadas de bacon sobreponiendols un poco ya que hay que tener en cuenta que al cocer
encogerán. Hay que dejar que sobresalgan por fuera para doblarlas después por encima de las patatas.


Posem al fons del motllo una capa de patatas.

Ponemos en el fondo del molde una capa de patatas.A sobre posem una capa de ceba

Encima ponemos una capa de cebolla


I a sobre de la ceba una capa de formatge ratllat, per sobre posem una mica de farigola.

Y encima de la cebolla una capa de queso rallado, por encima esparcimos un poco de tomillo


Anem repetint capes amb el mateix ordre: patates, ceba, formatge i farigola, fins acabar d'emplenar tot el motllo, l'última capa ha de ser de formatge ratllat i una mica de farigola.

Vamos repitiendo capas con el mismo orden: patatas, cebolla, queso y tomillo, hasta terminar de rellenar todo el molde, la última capa debe ser de queso rallado y un poco de tomillo.


Ara afegim el vi blanc per sobre.

Ahora añadimos el vino blanco por encima


Escalfem el brou de pollastre i també l'afegim per sobre les patates. Salem per sobre una mica, no gaire que el brou i el bacó ja són salats.

Calentamos el caldo de pollo y también lo añadimos por encima de las patatas. Salamos por encima un poco, no mucho que el caldo y el bacon ya son salados.


Dobleguem els extrems que sobresortien de les tires de bacó per sobre de les patates.

Doblamos los extremos que sobresalen de las tiras de bacon por encima de las patatas.


Ara hem de tallar un tros de paper de forn a la mida del motllo i tapar amb ell el nostre pastís.

Ahora hemos de cortar un trozo de papel de horno a la medida del molde i tapar con él nuestro pastel.


Per sobre posem un paper d'alumini doblegant bé els extems per tal que quedi hermètic.

Por encima ponemos un papel de aluminio doblando bien los extremos para que quede bién hermético.


Hem de coure al forn el pastís durant 15 minuts, passat aquest temps baixem el forn a 180 i el deixem 15 minuts més.

Un cop ja ha passat mitja hora de cocció treiem la safata del forn, retirem els papers que la cobrien i comprovem que les patates estan tendres punxant-les amb un ganivet.

Un cop les patates etan tendres tornem a posar el pastís al forn, baixem la temperatura a 160º i deixem que es faci durant 40 minuts més.  Les patates es couran amb el brou i el vi impregnant-se del seu gust i es gratinaràn per sobre però el pastís no quedarà ressec.

La part superior ens quedarà ben daurada, treiem el pastís del forn i empolvorem amb una mica de pebre negre acabat de moldre, és important posar el pebre al sortir del forn i no abans, així es dispersarà potenciant els sabors del pastís en canvi si l'haguessim posat al principi camuflaria els seus aromes.  El podem servir a la mateixa font o desenmotllar-lo per servir-lo.

Això ho vaig veure a un llibre que vaig agafar fa un temps de la biblioteca, ho sento però no recordo el nom, era d'un chef francès...)


 Debemos cocer al horno el pastel durante 15 minutos, pasado este tiempo bajamos el horno a 180 y lo dejamos 15 minutos más.

Una vez ya ha pasado media hora de cocción sacamos el pastel del horno, retiramos los papeles que lo cubrían y comprobamos que las patatas están tiernas pinchando con un cuchillo.

Una vez las patatas estan tiernas volvemos a poner el pastel en el horno, bajamos la temperatura a 160º y dejamos que se haga durante 40 minutos más. Las patatas se cocerán con el caldo y el vino impregnándose de su gusto y se gratinarán por encima pero el pastel no quedará reseco.

La parte superior nos quedará bien dorada, sacamos el pastel del horno y espolvoreamos con un poco de pimienta negra recién molida, es importante poner la pimienta al salir del horno y no antes, así se dispersará potenciando los sabores del pastel en cambio si la hubiéramos puesto al principio camuflaría sus aromas. Lo podemos servir a la misma fuente o desmoldar el pastel para servirlo.


(Esto lo vi en un libro de recetas de patata que cogí hace tiempo de la biblioteca, lo siento pero no recuerdo el nombre, era de un chef francés. )