Suquet de rap - Caldereta de rape


Després d'aquestes setmanes de platja nomes em ve de gust menjar plats de peix! Estava desitjant tornar a casa per preparar aquesta caldereta de rap, m'encanta!  I a més es senzillísima de preparar. El típic plat que preparaven els pescadors a les barques desprès de la feina amb el peix que estava massa lleig per vendre a la llotja i amb els quatre ingredients que tenien a bord, un plat senzill d'origen humil que ha esdevingut una meravella i tot un luxe. Jo la faig normalment amb rap, perquè es el peix que millor es menja el meu fill, ja sabeu, pel tema de les espines, però si us estimeu més un altre peix no hi ha problema, tots queden bé, i si us ha tocat la loteria i voleu tirar la casa per la finestra podeu fer-la amb llagosta o llobregant!  
Els millors suquets de peix que he menjat mai a la meva vida els vaig menjar de joveneta a Cala Joncols, al Cap de Creus, a on he estat aquesta última setmana. Els homes sortien a pescar ben d'hora, quan nosaltres encara dormíem, i en tornar rentaven el peix a la platja, aleshores deserta, sobretot recordo uns congres enormes,  amb aquells congres a migdia menjàvem un suquet gloriós cuinat a la cuina de l'hotel que era l'única construcció de tota la platja, un paradís!  A mi sobretot m'agradaven les patates, amb aquell gust de peix tan bo,  no he tornat a menjar unes patates com aquelles, i que bé que venien després de passar-nos tot el matí nedant i jugant a la platja! 

¡Después de estas semanas de playa sólo me apetece comer platos de pescado! Estaba deseando volver a casa para preparar esta caldereta de rape, me encanta! Y además es sencillísima de preparar. El típico plato que preparaban los pescadores en las barcas después del trabajo con el pescado que estaba demasiado feo para vender en la lonja y con los cuatro ingredientes que tenían a bordo, un plato sencillo de origen humilde que se ha convertido una maravilla y todo un lujo. Yo la hago normalmente con rape, porque es el pescado que mejor se come mi hijo, ya sabéis, por el tema de las espinas, pero si preferís otro pescado no hay problema, todos quedan bien, y si os ha tocado la lotería y queréis tirar la casa por la ventana podéis hacerlo con langosta o bogavante! 
Los mejores calderetas de pescado que he comido nunca en mi vida las comí de jovencita en Cala Joncols, en Cap de Creus, donde he estado esta última semana. Los hombres salían a pescar muy temprano, cuando nosotros todavía dormíamos, y al volver lavaban el pescado en la playa, entonces desierta, sobre todo recuerdo unos congrios enormes, con aquellos congrios a mediodía comíamos una caldereta gloriosa cocinada en la cocina del hotel que era la única construcción de toda la playa, un paraíso! A mí sobre todo me gustaban las patatas, con aquel gusto de pescado tan bueno, no he vuelto a comer unas patatas como aquellas, y que bien que venían después de pasarnos toda la mañana nadando y jugando en la playa!
INGREDIENTS
800 gr de rap net i tallat a rodanxes
4 patates mitjanes
300 gr de tomata ratllada 
1 ceba gran 
2 dents d'all
oli d'oliva verge extra
sal i pebre vermell picant o dolç, el que més us agradi
julivert picat per decorar
4 ametlles, 4 avellanes, 1 dent d'all petit dues cullerades de fulles de julivert per la picada
500 ml de brou de peix

INGREDIENTES 
800 gr de rape limpio y cortado en rodajas 
4 patatas medianas 
300 gr de tomate rallado 
1 cebolla grande 
2 dientes de ajo 
aceite de oliva virgen extra 
sal y pimentón picante o dulce, lo que más os guste 
perejil picado para decorar 
4 almendras, 4 avellanas, 1 diente de ajo pequeño dos cucharadas de hojas de perejil para la picada 
500 ml de caldo de pescado 


RECEPTA
Pelem, netegem i piquem la ceba i les 2 dents d'all i ho sofregim tot amb oli d'oliva verge extra abundant en una cassola, ha de quedar molt fet, que comenci a enfosquir-se.
Afegim el pebre vermell, donem unes voltes amb cura ja que es crema de seguida i afegim la tomata ratllada, deixem que es vagi fent a foc lent remenant de tant en tant. Quan hagi reduït a la meitat i es vegi brillant ja estarà a punt.
Pelem i netegem les patates, les tallem a trossos esqueixant-les, no tallant-les del tot amb el ganivet, d'aquesta forma deixen anar més midó a on el tall es irregular i la salsa queda més lligada i més bona.
Afegim les patates tallades a la salsa de tomata i donem unes voltes, uns tres minuts, per tal que es daurin una mica i vagin agafant el gust de la salsa. Després ho cobrim amb el brou de peix i ho deixem bullir a foc lent durant 12 minuts.
Salem les rodanxes de rap i l'afegim a la cassola amb les patates i el suquet, deixem que es faci a foc viu 5 minuts.
Mentrestant preparem la picada, en un morter o amb la batedora, piquem tots els ingredients junts, l'all, les avellanes, les ametlles i el julivert. Un cop ben picat afegim unes cullerades del suc de la cassola i remenem bé per barrejar-ho.
Afegim aquesta picada per sobre del suquet, sacsegem una mica la cassola per tal que es barregi amb la salsa, ho deixem fer uns tres o quatre minuts més, i ja ho tenim a punt per menjar. o servim esparcint per sobre una mica de julivert picat, deliciós! 

Potser us vingui de gust veure també aquests escamarlans al forn amb maionesa d'all, quedaria de luxe en un menú amb aquesta caldereta! O també aquests bunyols de bacallà. Si preferiu plats amb musclos teniu aquests frescos musclos amb vinagreta de verdures o aquesta aromàtica mouclade, un menú de peix de luxe!


RECETA 
Pelamos, limpiamos y picamos la cebolla y los 2 dientes de ajo y lo sofreímos con aceite de oliva virgen extra abundante en una cazuela, debe quedar muy hecho, que comience a oscurecerse. 
Añadimos el pimentón, damos unas vueltas con cuidado ya que se quema enseguida y añadimos el tomate rallado, dejamos que se vaya haciendo a fuego lento removiendo de vez en cuando. Cuando haya reducido a la mitad y se vea brillante ya estará listo. 
Pelamos y limpiamos las patatas, las cortamos en trozos rompiéndolas, no cortándolas del todo con el cuchillo, de esta forma sueltan más almidón por la parte del corte irregular y la salsa queda ligada y más buena. 
Añadimos las patatas cortadas en la salsa de tomate y damos unas vueltas, unos tres minutos, para que se doren un poco y vayan cogiendo el sabor de la salsa. Después lo cubrimos con el caldo de pescado y lo dejamos hervir a fuego lento durante 12 minutos.
Salamos las rodajas de rape y lo añadimos a la cazuela con las patatas y la salsa, dejamos que se haga a fuego vivo 5 minutos. 
Mientras preparamos la picada en un mortero o con la batidora, picamos todos los ingredientes juntos, el ajo, las avellanas, las almendras y el perejil. Una vez bien picado añadimos unas cucharadas del jugo de la cazuela y mezclamos bien para mezclarlo. 
Añadimos esta picada por encima del guiso, sacudimos un poco la cazuela para que se mezcle con la salsa, lo dejamos hacer unos tres o cuatro minutos más, y ya lo tenemos listo para comer. 
Lo servimos espolvoreando por encima un poco de perejil picado, delicioso!

Tal vez os apetezca ver también estas cigalas al horno con mayonesa de ajo, quedaría de lujo en un menú con esta caldereta!  O también estos buñuelos de bacalao.  Si preferís platos con mejillones tenéis estos frescos mejillones con vinagreta de verduras o esta aromática mouclade, un menú de pescado de lujo!

Voleu veure una imatge de Cala Joncols  el petit  paradís del Cap de Creus? Fa mil anys que no he tornat a l'hotel, ja no es el mateix de quan era petita, però em sembla que continuen fent un bon suquet de peix, al menys bona matèria no els falta!

Queréis ver una imagen de Cala Joncols, el pequeño paraíso del Cap de Creus? Hace mil años que no he vuelto al hotel, ya no es el mismo de cuando era pequeña, pero me parece que continúan haciendo una buena caldereta de pescado, al menos buena materia no les falta!