miércoles, 7 de mayo de 2014

Baba Ghanoush - Melitzanossalata - Caviar de berenjenas



Una altra recepta de "dip", m'encanten aquestes salses per sucar amb palets de pa, triangles de blat de moro, pa de pita o verduretes tallades en bastonets!  A casa agraden moltíssim a tothom, per això en faig tantes versions. Es que totes són delicioses, i tan versàtils!  Les pots servir de primer plat o bé com aperitiu per anar picant mentre arriben els convidats acompanyades d'una canyeta o un vermut... Són ideals i agraden a tothom, els dips sempre triomfen! Com aquest d'albergínia, vaig llegir que el seu nom en àrab vol dir "melós i  viciós" perque la textura és realment melosa i es tan bo que resulta molt viciós i no pots parar de menjar! I es veu que a alguns paisos àrabs ho donen a les noies perquè   atreguin bons pretendents ja que qui ho menja es torna melòs i viciós, quina història més maca, no?


Otra receta de "dip", me encantan estas salsas para mojar con palitos de pan, triángulos de maíz, pan de pita o verduras cortadas en bastoncitos! En casa gustan muchísimo a todos, por eso hago tantas versiones. Es que todas son deliciosas, y tan versátiles! Las puedes servir de primer plato o como aperitivo para ir picando mientras llegan los invitados acompañadas de una cañita o un vermut ... Son ideales y gustan a todos, los dips siempre triunfan! Como este de berenjena, leí que su nombre en árabe significa "meloso y vicioso" porque la textura es realmente melosa y es tan bueno que resulta muy vicioso y no puedes parar de comer! Y se ve que en algunos países árabes lo dan a las chicas para que atraigan buenos pretendientes ya que quien lo come se vuelve meloso y vicioso, ¿qué historia más bonita, no?


INGREDIENTS
una albergínia gran
una cullerada de tahini ( ni no en teniu podeu ometre'l, també és molt bo sense)
una dent d'all
una culleradeta de comí en pols
el suc de mitja llimona
sal
oli d'oliva verge extra, aproximadament 4 cullerades soperes, aneu afegint si cal per adequar  la textura al vostre gust.
julivert per decorar

INGREDIENTES
una berenjena grande  

una cucharada de tahini ( es una pasta de sesamo, si no tenéis podéis omitirlo, también está muy bueno sin el)  
un diente de ajo  
una cucharadita de comino en polvo  
el zumo de medio limón  
sal  
aceite de oliva virgen extra, aproximadamente 4 cucharadas soperas, ir añadiendo si es necesario para adecuar la textura al gusto.  
perejil para decorar




 
RECEPTA

Rentem l'albergínia i la fem al forn a 180º durant mitja hora o fins que estigui ben tendra, si teniu la sort de tenir brasa i podeu escalivar l'albergínia us sortirà un Baba Ghanoush de matrícula!.  La deixem refredar una mica i la pelem.

A un recipient alt hi posem tots el ingredients de cop i ho triturem fins que ens queda una crema ben fina, ho servim decorant amb un polsim de julivert picat per sobre, un raig d'oli d'oliva i acompanyat de pa  de pita, bastonets o crudités.  

El que mengem normalment a occident és així tot i que a Grecia (Melitzanossalata) i Orient Mitjà el que fan es esmicolar l'alberginia amb les mans, amb una forquilla o amb un morter perquè no quedi massa fina i despres afegir la resta d'ingredients i barrejar molt bé. A mi també m'encanta així més rustic però a casa no agradaria, se suposa que al nen no li agrada l'albergínia, tot i que el Baba Ghanoush el torna boig, així que si trobés trossos d'albergínia em descobriria!

No deixeu de visitar aquests altres dips deliciosos amb aire oriental, com el hummus de carbassa, el tzatziki amb pastanagues mini o aquest duo de dips, de harissa i de pesto de festucs. No sabria quin triar, podeu fer-los tots i així triar el vostre favorit!  
En un altre registre el roquemole es un dip que em torna boja, i no conec a cap nen a qui li encanti!


RECETA
 

Lavamos la berenjena y la hacemos en el horno a 180 º durante media hora o hasta que esté tierna, si tenéis la suerte de tener brasa y podéis asar la berenjena os saldrá un Baba Ghanoush de matrícula!. Dejamos enfriar un poco y la pelamos.
 

En un recipiente alto ponemos todos los ingredientes de golpe y lo trituramos hasta que nos quede una crema bien fina, lo servimos decorando con un poco de perejil picado, un chorro de aceite de oliva y acompañado de pan de pita, bastoncillos o crudités.
 

El que comemos normalmente en occidente es así aunque en Grecia (Melitzanossalata) y Oriente Medio (Baba Ghanoush o Mutabal)  lo que hacen es desmenuzar la berenjena con las manos, con un tenedor o con un mortero para que no quede demasiado fina y después añadir el resto de ingredientes y mezclar muy bien. A mí también me encanta así más rústico pero en casa no gustaría, se supone que al niño no le gusta la berenjena, aunque el Baba Ghanoush le vuelve loco, así que si encontrara trozos de berenjena me descubriría y ¡se me acabaría el chollo!

No dejéis de visitar estos otros dips deliciosos con aire oriental, como el hummus de calabaza, el tzatziki con zanahorias mini o este duo de dips: de harissa y de pesto de pistachos. No sabría cual escoger, podéis hacerlos todos y así elegir vuestro favorito.
En otro registro el roquemole es un dip que me vuelve loca, y no conoco a ningún niño al que no le encante!