Pastís d'espígol, llimona i fruits vermells - Pastel de lavanda, limón y frutos rojos

Pastís d'espígol, llimona i fruits vermells - Pastel de lavanda, limón y frutos rojos


Feia dies que no publicava res dolç, massa dies!  Així que he decidit posar-hi remei amb alguna cosa ben bona, un pastís que es deliciós i a més súper bonic, i ben fàcil de fer, de l'estil del pastis fàcil de maduixes que vaig publicar fa un dies. La combinació de llimona o llima i fruits vermells no em pot agradar més,  l'he fet servir al Bundt de mores i llimona, a les magdalenes de llimona i nabius i ara aquí, trobo que formen un matrimoni perfecte. 
Aquests pastissos "despullats", naked cakes que en diuen, no nomes em semblen super macos si no que em feia la impressió que m'encantarien perquè no tenen tantes cobertures, fondants ni greixos com els que van totalment coberts i realment es així, m'encanta!  També tenia ganes de provar el pa de pessic de lavanda, no us sembla encantador? Un bescuit d'espígol!  D'ençà que el vaig veure per primer cop que el volia fer, i l'altre dia vaig visitar una amiga i vaig sortir ben carregada de tresors de casa seva, entre altres un preciós ram de flors d'espígol, així que ja tenia el que em calia per la recepta! La Montse viu en una petita masia de pedra al camp, amb hort, envoltada d'herbes aromàtiques i amb el bosc a tocar, un somni de caseta! 

Hacía días que no publicaba nada dulce ¡demasiados días! Así que he decidido ponerle remedio con algo bien bueno, un pastel que es delicioso y además súper bonito, y bien fácil de hacer, del estilo del pastel fácil de fresas que publiqué hace unos días. La combinación de limón o lima y frutos rojos no me puede gustar más, la he utilizado en el Bundt de moras y limón, en las magdalenas de limón y arándanos y ahora aquí, creo que forman un matrimonio perfecto.

Estos pasteles "desnudos", naked cakes los llaman, no sólo me parecen super bonitos si no que me daba la impresión de que me encantarían porque no tienen tantas coberturas, fondants ni grasas como los que van totalmente cubiertos y realmente es así ¡me encanta! También tenía ganas de probar el bizcocho de lavanda ¿no os parece encantador? ¡Un bizcocho de lavanda! Desde que lo vi por primera vez que quería hacerlo y justamente el otro día visité una amiga y salí bien cargada de tesoros de su casa, entre otros un precioso ramo de flores de lavanda, así que ya tenía lo que necesitaba par la receta! Montse vive en una pequeña masía de piedra en el campo, con huerto, rodeada de hierbas aromáticas y con el bosque a tocar ¡un sueño de casita!

Pastís d'espigol, llimona i fruits vermells - Pastel de lavanda, lavanda y frutos rojos

Aquí teniu els tresors de l'hort de la Montse: llorer, alfàbrega, fonoll, romaní en flor, farigola, sàlvia i el protagonista d'avui, l'espígol!

Aquí tenéis los tesoros del huerto de Montse: Laurel, albahaca, hinojo, romero en flor, tomillo, salvia y la protagonista de hoy, la lavanda!INGREDIENTS

Pel pa de pessic
1 iogurt
1 mesura del iogurt d'oli de gira-sol
2 mesures del iogurt de sucre (jo 1 i 1/2, no m'agrada massa dolç)
3 mesures del iogurt de farina
4 ous (3 si són molt grossos)
1 sobre de llevat químic
la pell ratllada d'una llimona
el suc de mitja llimona
1 cullerada sopera ben plena de flors d'espígol (poden ser fresques o seques)

Pel farcit i la cobertura
1 paquet de fruits vermells congelats (jo del Lidl)
1/2 litre de nata per muntar o muntada
1 cullerada de sucre glaç
1 fulla de gelatina
50 ml. d'aigua  i una cullerada de sucre per fer un almívar
la pell ratllada d'un llima


INGREDIENTES

Para el bizcocho  

1 oigurt  
1 medida de yogur de aceite de girasol  
2 medidas del yogur de azúcar (yo 1 y medio, no me gusta demasiado dulce)  
3 medidas del yogur de harina   
4 huevos (3 si son muy grandes 
1 sobre de levadura química  
la piel rallada de un limón  
el zumo de medio limón  
1 cucharada sopera llena de flores de lavanda (pueden ser frescas o secas)  

Para el relleno y la cobertura  
1 paquete de frutos rojos congelados (yo del Lidl)  
1/2 litro de nata para montar o montada  
1 cucharada de azúcar glas  
1 hoja de gelatina  
50 ml. de agua y una cucharada de azúcar para hacer un almíbar  
la piel rallada de una lima


RECEPTA

Fem el pa de pessic, tamisem junts la farina i el llevat químic. els reservem a un bol.

A un altre bol prou ample hi posem els ous, el sucre, l'oli, el iogurt, les flors de lavanda, el suc i la pell ratllada de la llimona, ho barregem tot molt bé i seguidament afegim la farina amb el llevat químic i ho barregem fins que quedi ben integrat, ens quedara una massa lleugera i fina.

Greixem bé un motllo rodo, hi aboquem la massa i ho enfornem a 180º durant 50 minuts aproximadament, vigileu el forn i quan veieu que en punxar amb un pal aquest surt net es que ja està a punt. El deixem refredar a obre 'una reixeta i, un cop fred el desemmotllem i el deixem acabar de refredar, per tallar-lo a d'estar ben fred.  També podeu fer servir dos motllos d'alumini d'un sol ús i posar la meitat de la massa a casa motllo, així us estalvieu haver de  tallar-lo.

Anem per la nata, la muntem tan ferma com puguem si es que no la hem comprat muntada, tenir la nata i tots els estris ben freds facilita molt la tasca. A mig muntar afegim el sucre glaç i continuem fins que es formin pics. Un cop muntada la reservem.

Fem un almívar amb l'aigua i el sucre,  mentrestant posem a hidratar la fulla de gelatina en aigua freda. Un cop fet l'almívar el deixem refredar una mica i quan estigui tebi afegim la fulla de gelatina escorreguda i remenem per tal de desfer-la bé. afegim la gelatina a la nata i remenem suaument per tal d'integrar-la bé.

Muntem el pastís, posem una mica de nata al fons del plat a on anirà per tal que quedi fixat i no es mogui, seguidament posem una  capa del pa de pessic i a sobre la meitat de la nata ben repartida, per que quedi bé l'aplanem amb una espàtula o un ganivet pla. Repartim per sobre la meitat dels fruits vermells i ho tapem amb l'altra meitat del pa de pessic pressionat una mica, si surt  nata del farcit no passa res, després la repartirem i farà molt maco.

Repartim per sobre la resta de la nata deixant que caigui una mica pels costats i seguidament passem l'espàtula o un ganivet  pels cantons, com repartint la nata i fent que la nata de la part de dalt quedi ben  posada. Pels cantons no ha de quedar el pa de pessic totalment cobert, s'ha d'entreveure a traves de la nata i a trossos totalment. Aquest aspecte rústic dels naked cake els fa preciosos.

Nomes ens queda posar per sobre les fruites vermelles que ens quedaven, al mig formant una muntanyeta, i repartir per tot el pastís la ratlladura de la llima, no nomes el seu color verd contrasta amb la nata i fa un efecte preciós si no que l'aroma que aporta queda molt bé.


 RECETA

Hacemos el bizcocho, tamizamos juntos la harina y la levadura química. los reservamos en un bol.

En otro bol suficientemente ancho ponemos los huevos, el azúcar, el aceite, el yogur, las flores de lavanda, el zumo y la piel rallada del limón, lo mezclamos todo muy bien y seguidamente añadimos la harina con la levadura química y lo mezclamos hasta que quede bien integrado, nos quedara una masa ligera y fina.

Engrasamos bien un molde redondo, vertemos la masa y lo horneamos a 180 º durante 50 minutos aproximadamente, vigilad el horno y cuando veáis que al pinchar con un palo éste sale limpio es que ya está a punto. Lo dejamos enfriar sobre una rejilla y, una vez frío lo desmoldamos y lo dejamos terminar de enfriar, para cortarlo debe estar bien frío. También podéis utilizar dos moldes de aluminio desechables y poner la mitad de la masa en casa molde, así os ahorráis tener que cortarlo.

Vamos por la nata, la montamos tan firme como podamos si es que no la hemos comprado montada, tener la nata y todos los utensilios bien fríos facilita mucho la tarea. A medio montar añadimos el azúcar glas y seguimos hasta que se formen picos. Una vez montada la reservamos.

Hacemos un almíbar con el agua y el azúcar, mientras tanto ponemos a hidratar la hoja de gelatina en agua fría. Una vez hecho el almíbar lo dejamos enfriar un poco y cuando esté tibio añadimos la hoja de gelatina escurrida y removemos para deshacerla bien. Añadimos la gelatina a la nata y removemos suavemente para integrar bien.

Montamos el pastel, ponemos un poco de nata en el fondo del plato donde irá para que quede fijado y no se mueva, seguidamente ponemos una capa del bizcocho y encima la mitad de la nata bien repartida, para que quede bien la aplanamos con una espátula o un cuchillo plano. Repartimos por encima la mitad de los frutos rojos y se tapa con la otra mitad del bizcocho presionado un poco, si sale nata del relleno no pasa nada, luego la repartiremos y hará muy bonito.

Repartimos por encima el resto de la nata dejando que caiga un poco por los lados y seguidamente pasamos la espátula o un cuchillo por los costados, como repartiendo la nata y haciendo que la nata de la parte de arriba quede bien puesta. Por los lados no debe quedar el bizcocho totalmente cubierto, se ha de entrever a través de la nata y a trozos totalmente. Este aspecto rústico de los naked cake los hace preciosos.

Solamente nos queda poner por encima las frutas rojas que nos quedaban, en medio formando una montañita, y repartir por todo el pastel la ralladura del lima, no sólo su color verde contrasta con la nata y hace un efecto precioso si no que el aroma que aporta queda muy bien.


Mireu quin tall, impressionant!
Mirad que corte, impresionante!

Pastís d'espigol, llimona i fruits vermells - Pastel de lavanda, lavanda y frutos rojos

Podem guardar el pastís a la nevera fins el moment de servir, la gelatina farà que la nata s'aguanti. Ja veureu quina delícia, d'aquells que deixen a tothom amb la boca oberta!

Podemos guardar el pastel en la nevera hasta el momento de servir, la gelatina hará  que se aguante. Ya veréis que delicia, de aquellos que dejan a todo el mundo con la boca abierta!