Rostit de pollastre de pagès amb botifarres - Pollo de payes asado con butifarras


Aquest va ser  el meu dinar del dia d'any nou, un contundent rostit de pollastre de pagès i botifarres amb el seu suc amb un acompanyament de xampinyons saltats amb all i julivert i unes patates sarladeses molt sui generis. El rostit es l'autèntic plat tradicional de festa major a Catalunya, i té tota la intel·ligència de les coses tradicionals, esta impressionantment bo, es fa amb antelació per tal que qui cuina pugui gaudir de la festa amb tothom i a més és un plat que aguanta varis dies a la nevera millorant amb el temps i si sobra podeu fer uns canelons o una salsa de  pasta per llepar-se els dits! 

 Esta fué mi comida del día de año nuevo, un contundente asado de pollo de corral y butifarras con su jugo con un acompañamiento de champiñones salteados con ajo y perejil y unas patatas sarladesas muy sui generis. El asado es el auténtico plato tradicional de fiesta mayor en Cataluña, y tiene toda la inteligencia de las cosas tradicionales, está impresionantemente bueno, se hace con antelación para que quien cocina pueda disfrutar de la fiesta como todos los demás y además es un plato que aguanta varios días en la nevera mejorando con el tiempo y si sobra se pueden hacer unos canelones o una salsa de pasta para chuparse los dedos!


INGREDIENTS
1 pollastre de pagès, solen ser animals grans, poden pesar uns dos quilos, per aquest plat es important que el pollastre sigui de molta qualitat., us sortirà un mica més car però és l'estrella d'un plat de festa!
4 botifarres de qualitat tallades en tres trossos cadascuna
4 cebes
1 cap d'alls sencer
1/2 got de brandi o bé de vi ranci
2 fulles de llorer
1 culleradeta de farigola seca
1 tomaquet madur
1 got de brou de pollastre
sal i pebre negre acabat de moldre
oli d'oliva verge extra
La picada
Els rostits tradicionals catalans sempre porten una picada al final, és el toc de gràcia! La picada sempre porta un o dos alls, si son fregits millor, una llesca de pa fregit, unes ametlles o avellanes, unes fulles de julivert, que pot ser fregit en el mateix oli  que s'han fregit els alls i el pa... I desprès hi ha qui li posa una punta de xocolata, una mica de canyella, pinyons, carn de nyora... aquest és el secret de cada casa!


 INGREDIENTES 
1 pollo de corral, suelen ser animales grandes, pueden pesar unos dos kilos, para este plato es importante que el pollo sea de mucha calidad. Os saldrá un poco más caro pero es la estrella de un plato de fiesta! 
4 butifarras de calidad cortadas en tres trozos cada una 
4 cebollas 
1 cabeza de ajos entera 
1/2 vaso de brandy o de vino rancio 
2 hojas de laurel 
1 cucharadita de tomillo seco 
1 tomate maduro
1 vaso de caldo de pollo 
sal y pimienta negra recién molida 
                                                              aceite de oliva virgen extra

La picada
Los asados tradicionales catalanes siempre llevan una picada al final, es el toque de gracia! La picada siempre lleva uno o dos ajos, si son fritos mejor, una rebanada de pan frito, unas almendras o avellanas, unas hojas de perejil, que puede ser frito en el mismo aceite que se han frito los ajos y el pan .. . Y después hay quien le pone una punta de chocolate, un poco de canela, piñones, carne de ñora... este es el secreto de cada casa!RECEPTA

El pollastre l'hem de tenir tallat en 8 trossos ja que és molt gran, si no ens ho han tallat a la carnisseria haurem de tallar-lo nosaltres i  el salpebrem.

Escalfem unes 6 cullerades d'oli d'oliva verge extra a la cassola a on cuinarem el nostre rostit, ha de cobrir el fons de la cassola, un cop calent l'oli fregim el pollastre i els trossos de botifarra , un cop estigui daurat ho retirem de la cassola i ho reservem.

Piquem les cebes i les afegim a la cassolaamb l'oli del pollastre, juntament amb la tomata madura i el cap d'alls sencer, deixem que es vagi fent a foc molt lent, ha de quedar un sofregit caramel·litzat.

Un cop tenim el sofregit a punt afegim el pollastre i les botifarres i donem unes voltes per tal que s'impregni del sofregit, seguidament afegim el brandi, la farigola i el llorer i el brou de pollastre deixem que es vagi fent a foc molt lent duran uns 45 minuts més o menys.

Mentrestant podem fer la picada, posem tots els ingredients al vas de la minipimer i els triturem, afegim una mica de brou de pollastre per lligar la picada, ha de quedar com una salsa molt espesa.

Afegim la picada a la cassola repartint-la per sobre del rostit i ho deixem coure uns 15 minuts més, el pollastre ha de quedar ben tou, que se separi la carn dels ossos.  I la salsa ha de quedar ben espessa i untuosa, molt aromàtica.

Aquest plat requereix un cocció lenta i una mica de paciència però en realitat es molt fàcil de fer, un cop has enrossit el pollastre i les botifarres el plat es fa sol, només cal un xup-xup suau i constant.  Feu-lo i ja veureu com es un plat que val la pena!

Per acompanyar he posat una mica de xampinyons tallats a quarts i saltats amb all i julivert i les patates les he tallat amb mandolina, he fet unes torres amb les lámines fines i les he cuit al forn amb greix d'ànec i un all premsat per sobre.RECETA

El pollo lo debemos tener cortado en 8 trozos ya que es muy grande, si no nos lo han cortado en la carnicería tendremos que cortarlo nosotros i lo salpimentamos.

Calentamos unas 6 cucharadas de aceite de oliva virgen extra en la cazuela donde cocinaremos nuestro asado, debe cubrir el fondo de la cazuela, una vez caliente el aceite freímos el pollo y los trozos de butifarra, una vez esté dorado lo retiramos de la cazuela y lo reservamos.

Picamos las cebollas y las añadimos a la cazuela con el aceite del pollo, junto con el tomate maduro y  la cabeza de ajos entera, dejamos que se vaya haciendo a fuego muy lento, debe quedar un sofrito caramelizado.

Una vez tenemos el sofrito a punto añadimos el pollo y las butifarras y damos unas vueltas para que se impregne del sofrito, seguidamente añadimos el brandy, el tomillo, el laurel y el caldo de pollo y dejamos que se vaya haciendo a fuego muy lento. Estará unos 45 minutos más o menos.

Mientras tanto podemos hacer la picada, ponemos todos los ingredientes en el vaso de la minipimer y los trituramos, añadimos un poco de caldo de pollo para ligar la picada, debe quedar como una salsa muy espesa.

Añadimos la picada a la cazuela repartiéndola por encima del asado y lo dejamos cocer unos 15 minutos más, el pollo debe quedar bien blando, que se separe la carne de los huesos. Y la salsa debe quedar bien espesa y untuosa, muy aromática.

Este plato requiere un cocción lenta y un poco de paciencia pero en realidad es muy fácil de hacer, una vez has dorado el pollo y las salchichas el plato se hace solo, hace falta un hervor suave y constante, el típico chup-chup. Hacedlo y ya veréis como es un plato que vale la pena!


Para acompañar he puesto unos pocos champiñones cortados en cuartos y salteados con ajo y perejil y las patatas las he cortado con mandolina, he hecho unas torres con las láminas finas i las he asado al horno con grasa de pato y un ajo prensado por encima.