Patates panadera clássiques - Patatas panadera clásicas


Aquesta és una recepta provençal i meravellosa, totes les receptes de patates són molt bones però aquesta és espectacular. M'encanta aquest tipus de menjar francès, no de menjar parisí ni de luxe si no de "terroir", amb ingredients senzills però autèntics i de moltíssima qualitat, molt casolana i reconfortant, i bastant senzilla de preparar, són receptes ideals!  Aquesta en concret és meravellosa, les patates cuites al forn banyades amb el brou perfumat d'herbes queden tendres i suaus però amb una crosta cruixent i daurada, tremendes!

L'origen d'aquesta recepta ve de quan no hi havia forns a les cases, aleshores la gent portava les seves safates amb els menjars preparats al forn del poble per tal que el fleuquer els deixés posar les cassoles al forn apagat desprès de coure el pa i el menjar s'anava fent a poc a poc amb l'escalfor residual. Per això "patates panadera" Això no només es feia al sud de França es clar, jo recordo perfectament al poble de la meva mare, a Silla, quan jo era petita que la gent anava amb la cassola d'arròs al forn preparada per tal que el forner la cogués, i després l'anaven a buscar ja cuita, i no han passat tants i tants anys!

Esta es una receta provenzal y maravillosa, todas las recetas de patatas son muy buenas pero esta es espectacular. Me encanta este tipo de comida francesa, no de comida parisina ni de lujo sino de "terroir" con ingredientes sencillos pero auténticos y de grandísima calidad, muy casera y reconfortante, y bastante sencilla de preparar, son recetas ideales! Esta en concreto es maravillosa, las patatas cocidas al horno bañadas con el caldo perfumado de hierbas quedan tiernas y suaves pero con una costra crujiente y dorada, tremendas!

El origen de esta receta viene de cuando no había hornos en las casas, entonces la gente llevaba sus bandejas con las comidas preparadas al horno del pueblo para que el panadero les dejase poner las cazuelas en el horno apagado después de cocer el pan y la comida se iba haciendo poco a poco con el calor residual. Por eso "patatas panadera" Esto no sólo se hacía en el sur de Francia claro, yo recuerdo perfectamente en el pueblo de mi madre, en Silla, cuando yo era pequeña que la gente iba con la cazuela de arroz al horno preparada para que el panadero la cociese, y después la iban a buscar ya cocida, y no han pasado tantos años!
INGREDIENTS
1 kg de patates
2 porros
50g de mantega
1 culleradeta de sal
600 ml de brou de pollastre
Pel farcellet d'herbes
2 trossos de la part verda dels porros
1 fulla de llorer
3 branquetes de romaní o de farigola

INGREDIENTES
1 kg de patatas
2 puerros
50g de mantequilla
1 cucharadita de sal
600 ml de caldo de pollo
Para el hatillo de hierbas
2 trozos de la parte verde de los puerros
1 hoja de laurel
3 ramitas de romero o de tomillo

RECEPTA

Preescalfem el forn a 160º.

Rentem els porros, tallem la part verda i la reservem pr altres preparacions. La part blanca la tallem a rodanxes molt fines.


RECETA

Precalentamos el horno a 160º.

Lavamos los puerros, cortamos la parte verde y la reservamos para otras preparaciones. La parte blanca la cortamos en rodajas muy finas.
Preparem el farcellet d'herbes, tallem dos trossos de la part verda del porro d'uns 7 o 8 cm de llarg, agafem una part i posem a sobre el llorer, i el romaní.

Preparamos el hatillo de hierbas, cortamos dos trozos de la parte verde del puerro de unos 7 u 8 cm de largo, cogemos una parte y ponemos encima el laurel, y el romero.Ho tapem amb l'altre troç de verd de porro i ho lliguem amb cordill de cuina.  Posem a escalfar el brou de pollastre, quan arrenqui el bull afegim el farcellet d'herbes i apaguem el foc, ho deixem en infussió durant uns vint minuts mentr preparem les patates.


Se tapa con el otra trozo de verde de puerro y lo atamos con cordel de cocina. Ponemos a calentar el caldo de pollo, cuando empiece a hervir añadimos el hatillo de hierbas y apagamos el fuego, lo dejamos en infusión durante unos veinte minutos mientras preparamos las patatas.
Rentem i pelem les patates i les tallem a llesques molt fines amb la mandolina o amb un ganivet afilat.

Untem el motllo a on farem les patates amb una mica de mantega, cobrim tot el fons amb una capa de patates i també els laterals del motllo.  A sobre d'aquesta capa de patates posem unes rodanxes de porro, tant pel fons com pels laterals.


Lavamos y pelamos las patatas y las cortamos a rodajas muy finas con la mandolina o con un cuchillo afilado.

Untamos el molde donde haremos las patatas con un poco de mantequilla, cubrimos todo el fondo con una capa de patatas y también los laterales del molde. Encima de esta capa de patatas ponemos unas rodajas de puerro, tanto por el fondo como por los laterales.


Col·loquem una segona capa de patates superposant-les una mica les unes a les altres, una segona capa de porros i una més de patates.

Colocamos una segunda capa de patatas superponiéndose un poco las unas a las otras, una segunda capa de puerros y una más de patatas.


Per últim disposem la resta de patates unes al cantó de les altres en forma de rosetó cobrint tot el motllo.

Por último disponemos el resto de patatas unas al lado de las otras en forma de rosetón cubriendo todo el molde.
Afegim un mica de sal i repartim la mantega tallada a dauets per sobre.

Añadimos un poco de sal y repartimos la mantega cortada en daditos por encima.
Ara nomès ens queda afegir el brou calent amb l'aroma de les herbes infusionades per sobre de les patates, el líquid ha d'arribar fins al borde de les patates per tal que quedin sucoses i no es ressequin.

Introduim la safata al forn i les fem durant 1h 30 minuts, quan la treiem del forn s'haura evaporat quasi tot el líquid i les patates hauran quedat tendres per la part de sota i cruixents per la part de sobre.

El més tradicional es menjar aquestes patates amb unes cuixes de xai al forn, en ocasions es posaba una cuixa a sobre del llit de patates així preparades per tal que es cogues tot junt.  Si ho fem així no cal afegir la mantega, el suc de la carn impregnarà les patates i es courà tot junt.


Ahora sólo nos queda añadir el caldo caliente con el aroma de las hierbas infusionadas por encima de las patatas, el líquido debe llegar hasta el borde de las patatas para que queden jugosas y no se resequen.

Introducimos la bandeja en el horno y las hacemos durante 1h 30 minutos, cuando la saquemos del horno se habrá evaporado casi todo el líquido y las patatas habrán quedado tiernas por la parte de abajo y crujientes por la parte de encima.

Lo más tradicional es comer estas patatas con unas piernas de cordero al horno, en ocasiones se ponía un muslo sobre el lecho de patatas así preparadas para que se cueza todo junto. Si lo hacemos así no hay que añadir la mantequilla, el jugo de la carne impregnará las patatas y se cocerá todo junto.