Pa d'avellanes i orellanes d'albercot - Pan de avellanas y orejones de albaricoque


Segur que més d'un cop heu tingut ganes d'enfornar el vostre propi pa, no us ve de gust? La veritat és que el pa fet a casa és una meravellava, queda deliciós i a més pots donar-li el gust que vulguis. Aquest és d'avellanes i orellanes d'albercoc i combinat amb mantega i mel o melmelada és una de les coses més delicioses que he tastat en molt de temps, més que boníssim! Us animeu a provar-lo? És una mica laboriós però us ho passareu pipa amb tot el proces,  i segur que us surt ben bo!

Seguro que más de una vez has tenido ganas de hornear su propio pan ¿no te apetece? La verdad es que el pan hecho en casa es una maravilla, queda delicioso y además puedes darle el sabor que quieras. Este es de avellanas y orejones de albaricoque y combinado con mantequilla y miel o mermelada es una de las cosas más deliciosas que he probado en mucho tiempo ¡más que buenísimo! ¿Os animáis a probarlo? Es un poco laborioso pero os lo pasaréis pipa con todo el proceso, ¡y seguro que os sale bien bueno!

INGREDIENTS
25 gr. de llevat fresc o bé 7 gr. de llevat en pols especial per fer pa
1 culleradeta de sucre o bé de mel
300 ml. d’aigua
500 gr de farina forta, especial per fer pa. El pa us quedarà molt més bé si la farina és de qualitat, no de súper. A qualsevol fleca que facin pa ells mateixos (no de panificadora) us en vendran, i si pot ser ecològica us quedarà un pa de luxe!
2 culleradetes de sal
Un bon grapat d’avellanes i unes 5-6 orellanes d’albercoc tallades a trossets
Farina extra per empolvorar la superfície de treball, les mans...

INGREDIENTES  
25 gr. de levadura fresca o bien 7 gr. de levadura en polvo especial para hacer pan  
1 cucharadita de azúcar o bien de miel  
300 ml. de agua  
500 gr de harina fuerte, especial para hacer pan. El pan os quedará mucho mejor si la harina es de calidad, no de súper. En cualquier panadería que hagan pan ellos mismos (no de panificadora) os la venderán, y si puede ser ecológica os quedará un pan ¡de lujo!  
2 cucharaditas de sal  
Un buen puñado de avellanas y unos 5-6 orejones de albaricoque cortados en trocitos  
Harina extra para espolvorear la superficie de trabajo, las manos ...RECEPTA
Primer dissolem el llevat i la mel (o sucre) en la meitat de l’aigua una mica escalfada, que estigui tebiona.
En un bol gran posem la farina i la sal i ho barregem bé i fem un forat al mig.
Col·loquem la barreja de l’aigua amb llevat al forat de la farina i l’ anem integrant tot fent moviments circulars poc a poc, anem afegint la resta de l’aigua i ho barregem tot molt bé fins que quedi una massa humida, depenent de la farina pot ser que necessitis més aigua, s’ha d’anar ajustant.
Si et queda la massa enganxada a les mans i et penses que mai més te la podràs treure de sobre la manera de desenganxar-la és fregant-te les mans amb farina seca, els trossets que salten s’integren a la massa.
Ara toca amassar, ens empolvorem les mans i també la superfície de treball amb farina i anem marejant la massa, doblegant.la, estirant-la i tornant-la a doblegar. Això cal fer-ho durant 5 minuts ben bons, ara és quan el gluten va agafant l’estructura necessària per fer el pa.
Un cop ja ho hem amassat prou temps formem una bola amb la massa i l’hem de deixar llevar, com a mínim 45 minuts però l’ideal es deixar-ho tres hores, per a que el llevat es vagi desenvolupant i el pa tingui més bon gust. Hem de deixar la massa tapada amb un paper film (no embolicada de tot o no podria créixer, només tapada per sobre) i per sobre el papel film un drap de cuina. Ha d’estar en un lloc càlid i lluny de corrents d’aire.
Un cop ha passat el temps veurem que la massa ha duplicat la seva mida, l’hem d’amassar una mica més per treure les bombolles d’aire que s’han format. En aquest punt és quan afegim els trossets de nou i d’orellana a la massa, cal fer-ho a poc a poc i anar integrant-ho tot bé. Si preferim altres ingredients ara és el moment de posar-los (formatge ratllat, olives, ceba confitada, orenga, romaní i farigola...)
Li donem la forma que vulguem : panets, barretes, rosques... Jo he fet dos pans rodons. Si cal fer talls al pa es fa ara, jo li he fet 2 talls  en creu amb un ganivet afilat. Ho empolvorem de farina, el tornem a tapar amb un drap i ho tornem a deixar llevar 45 minuts més. Aprofitem per preescalfar el forn.
Un cop ha passat el temps i ja ha tornat a pujar anem a enfornar, amb el forn ben calent a 225º i deixar-lo uns 20 o 25 minuts. abans de posar-lo al forn el ruixarem amb una mica d'aigua (amb un pulveritzador o esquitxant-lo amb la ma).
Un truc per  que quedi ben daurat si no es pot fer amb forn de llenya o de vapor que seria l’ideal és “fabricar el vapor” abans d’introduir el pa al forn posem una safata plena d’aigua a la part de sota, i quan comenci a fer vapor (serà de seguida) introduïm el nostre pa al forn, així queda més cruixent i una costra daurada ben maca! 
La recepta d’avui dona feina, és veritat, però us ho passareu la mar de bé amassant, llevant... i el pa que cuinareu us semblarà el millor pa del mon mundial, i segurament ho serà, molt millor que el comprem diàriament!
La recepta basica l'he tret del llibre de Jamie Oliver, pero alguns trucs com ruixar el pa o fer servir la safata amb aigua per fer el vapor els he anat trobant a diferents blocs dedicats al tema del pa, n'hi ha un munt!


 RECETA
Primero disolvemos la levadura y la miel (o azúcar) en la mitad del agua un poco calentada, que esté tibia.
En un bol grande ponemos la harina y la sal, lo mezclamos bien y hacemos un agujero en medio.
Colocamos la mezcla del agua con levadura en el hueco de la harina y la vamos integrando haciendo movimientos circulares poco a poco, vamos añadiendo el resto del agua y lo mezclamos todo muy bien hasta que quede una masa húmeda, dependiendo de la harina puede ser que necesites más agua, hay que ir ajustando.
Si te queda la masa pegada a las manos y piensas que nunca más te la podrás quitar de encima, la manera de despegarla es frotándose las manos con harina seca. Los trocitos que saltan se integran en la masa.
Ahora toca amasar, nos espolvoreamos las manos y también la superficie de trabajo con harina y vamos mareando la masa, doblándola, estirándola y volviéndola a doblar. Esto hay que hacerlo durante 5 minutos bien buenos, ahora es cuando el gluten va cogiendo la estructura necesaria para hacer el pan.
Una vez ya lo hemos amasado suficiente tiempo formamos una bola con la masa y la tenemos que dejar levar, al menos 45 minutos pero lo ideal es dejarlo tres horas, para que la levadura se vaya desarrollando y el pan tenga mejor sabor. Debemos dejar la masa tapada con un papel film (no envuelta de todo o no podría crecer, sólo tapada por encima) y por encima del papel film un paño de cocina. Debe estar en un lugar cálido y lejos de corrientes de aire.
Una vez ha pasado el tiempo veremos que la masa ha duplicado su tamaño, debemos amasar un poco más para sacar las burbujas de aire que se han formado. En este punto es cuando añadimos los trocitos de avellana y de orrejones a la masa, hay que hacerlo poco a poco e ir integrando todo bien. Si preferimos otros ingredientes ahora es el momento de ponerlos (queso rallado, aceitunas, cebolla confitada, orégano, romero y tomillo ...)Le damos la forma que queramos: panecillos, barritas, roscas ... Yo he hecho dos panes redondos. Si es necesario hacer cortes al pan se hace ahora, yo le he hecho 2 cortes en cruz con un cuchillo afilado. Lo espolvoreamos de harina, lo volvemos a tapar con un paño y lo volvemos a dejar levar45 minutos más. Aprovechamos para precalentar el horno.Una vez ha pasado el tiempo y ya ha vuelto a subir vamos a hornear, con el horno bien caliente a 225 º y dejar unos 20 o 25 minutos. antes de ponerlo en el horno lo rociaremos con un poco de agua (con un pulverizador o salpicando con la mano).Un truco para que quede bien dorado si no se puede hacer con horno de leña o de vapor que sería lo ideal es "fabricar el vapor" antes de introducir el pan en el horno ponemos una bandeja llena de agua en la parte de abajo , y cuando empiece a hacer vapor (será en seguida) introducimos nuestro pan en el horno, así queda más crujiente y una costra dorada bien bonita.La receta de hoy da trabajo, es verdad, pero os lo pasaréis muy bien amasando, levando ... y el pan que cocinaréis os parecerá el mejor pan del mundo mundial, y seguramente lo será, mucho mejor que el que compramos diariamente !La receta básica la he sacado del libro de Jamie Oliver, pero algunos trucos como rociar el pan o utilizar la bandeja con agua para hacer el vapor los he ido encontrando en diferentes blogs dedicados al tema del pan, hay un montón !