Coca de Sant Joan - Coca de San Juan



Mi primera coca de San Juan, ¡qué ilusión que me hace! ¿Verdad que me ha quedado bonita? Me daba un poco de miedo porque nunca he hecho masa de brioche pero ha sido superfácil! Y el resultado es espectacular, ¿verdad? ¡Cualquiera diría que la hago cada semana! Quería hacer la torta tradicional, de fruta confitada y piñones ¡muchos piñones! La ventaja de hacer tu propia coca es que puedes ponerle lo que más te guste. Me encanta como me ha quedado, tiene un sabor buenísimo y de textura genial, de hecho mucho mejor que la mayoría de cocas que se venden en las tiendas, no de pastelería, una buena coca de pastelería es buenísima ¡pero te la hacen pagar a precio de oro! ¿Os animáis a hacer vuestra propia coca de San Juan este año?

La meva primera coca de Sant Joan, quina il·lusió que em fa!  Oi que m'ha quedat bonica? Em feia una mica de por perquè no he fet mai massa de brioix però ha estat super-fàcil! I el resultat és espectacular, oi?  Qualsevol diria que en faig cada setmana!  Volia fer la coca tradicional, de fruita confitada i pinyons, molts pinyons!  L'avantatge de fer la teva coca es que pots posar-li el que més t'agradi.  M'encanta com m'ha quedat, té un gust boníssim i de textura genial, de fet molt millor que la majoria de coques que es venen a les botigues, no de pastisseria, una bona coca de pastisseria és boníssima però la fan pagar a preu d'or!  Us animeu a fer la vostra coca de Sant Joan aquest any?  


INGREDIENTES 
500 g de harina de fuerza, 100 g de azúcar 
75 g de huevos (1 huevo y medio, el otro medio lo utilizaremos para pintar la coca) 
25 g de levadura prensada o 1 sobre de levadura de panadero en polvo 
50 g de mantequilla,  5gr. sal 
aroma de vainilla (yo puse un tapete de la marca Vahine) 
125ml de leche

INGREDIENTS
500 g de farina de força,100 g de sucre
75 g d'ous (1 ou i mig,  l'altre mig el farem servir per pintar la coca)
25 g de llevat premsat o 1 sobre de llevat de forner en pols (llevat de fer pa, no del tipus Royal)
50 g de mantega,  5gr. sal
aroma de vainilla (jo vaig posar un tapet de la marca Vahine)
125ml de llet 



RECETA
Si utilizáis la levadura fresca la debéis deshacer en la leche un poco tibia. Si es en polvo, como yo en este caso, la mezcláis con la harina.
Batimos el huevo con el azúcar y añadimos un pellizco de sal, la harina, la leche y la mantequilla derretida. Lo mezclamos muy bien si tenéis maquina amasadora aún mejor, cuando más amasado esté mejor quedará, más esponjoso. Si lo hacéis a mano lo debeéis amasar por lo menos durante 10 minutos.
Hacemos una bola con la masa, la podemos cubrir con aceite para que no se nos quede seca por fuera. Dejamos levar nuestra masa unas tres horas en un lugar cálido y libre de corrientes de aire, si hay humedad mejor, lo podéis cubrir con un paño húmedo. Veréis que doblará su volumen.
Estiramos la masa dando forma a la torta, yo he hecho la clásica ovalada pero podéis hacer la que más os guste. Ponemos la fruta confitada por toda la coca de manera decorativa, apretamos para que quede bien pegada y la dejamos un rato más a levar, unos 45 minutos, como antes en un lugar cálido y lejos de las corrientes de aire.
Ahora ya tendremos la torta bien levada, solo nos quedará pintarla con huevo batido y repartir por encima los piñones, yo pongo muchos, ¡es el único ingrediente caro de la torta! Ved la foto de abajo como queda


RECEPTA
Si feu servir el llevat fresc el desfeu en la llet una mica tèbia. Si es en pols, com jo en aquest cas, el barregeu amb la farina. 
Bateu l'ou amb el sucre i afegiu un pessic de sal, la farina i la llet, i la mantega fosa. Ho barregem molt bé si teniu maquina amassadora encara millor, quan més amassat estigui millor quedarà, més esponjós.  So ho feu a ma ho heu d'amassar com a mínim durant 10 minuts.
Fem una bola, amb la massa, la podem cobrir amb oli per que no se'ns quedi seca per fora. Deixem llevar la nostra massa unes tres hores a un lloc càlid i lliure de corrents d'aire, si hi ha humitat millor, ho podeu cobrir amb un drap humit. Veureu que doblarà el seu volum.
Estirem la massa donant forma a la coca, jo he fet la clàssica ovalada però podeu fer la que més us agradi. Posem la fruita confitada per tota la coca de manera decorativa, apretem una mica per que quedi ben enganxada i la deixem una estona més a llevar, uns 45 minuts, com abans a un lloc càlid i lluny de les corrents d'aire. 
Ara ja tindrem la coca ben llevada, només ens quedarà pintar-la amb ou batut i repartir per sobre els pinyons, jo en poso molts, és l'únic ingredient car de la coca!  Mireu a la foto de sota com queda



Ya la tenemos lista para hornear a 200 º solo 10-12 minutos, cuidado porque el brioche se quema enseguida.
Cuando la he sacado la he rociado un poco con un licor de pacharán que hice el pasado otoño. En un blog que sigo y de donde he sacado en parte esta receta recomiendan hacerlo con anís, como no tengo anís ¡pues pacharán! De hecho la base de mi pacharán es anís, y además tiene todo el aroma de las endrinas que ha quedado muy bien. Con este truco la coca queda mucho mejor, como la torta todavía estaba muy caliente el anís rociado por encima se evaporó enseguida y el azúcar cristaliza en la superfície de la coca formando una costra de azúcar y dándole un brillo muy bonito, además de gusto y aroma.
Animaos a hacer vuestra propia coca de San Juan, con esta receta os quedará una coca súper apetitosa, de aquellas que dicen cómeme. Y si la lleváis a casa de alguien lo dejaréis con la boca abierta ¿os animas?
Para hacer esta coca he seguido indicaciones de varios blogs, pero básicamente he seguido la receta de Albert de La cuina de sempre, si queréis ver su receta la encontrareis aquí

Si queréis otra coca con fruta fruta confitada por encima, muy fresca y todavía más fácil de hacer no os perdáis esta  Coca de limón i semillas de amapola. Ideal para tomar con una copa de cava, una coca de San Juan diferente pero deliciosa. ¡Feliz verbena!


Ja la tenim a punt per enfornar, a 200º només 10-12 minuts, vigileu perquè el brioix es crema de seguida.  
Quan l'he tret l'he ruixat una mica amb un licor de patxaran que vaig fer la passada tardor, en un bloc que segueixo i d'on he tret en part aquesta recepta recomanen fer-ho amb anís, com que no tinc anís doncs patxaran!  De fet la base del meu patxaran és anís, i a més té tota l'aroma dels aranyons que ha quedat molt bé. Amb aquest truc la coca queda molt millor, com que la coca encara estava ben calenta l’anís ruixat per sobre s'evaporà de seguida i el sucre cristal·litza per sobre la coca tot formant una crosta de sucre i donant-li una brillantor molt maca, a més de gust i aroma.  
Animeu-vos a fer la vostra coca de Sant Joan, amb aquesta recepta us quedarà una coca super apetitosa, d'aquelles que diuen menja'm.  I si la porteu a casa d'algú els deixareu amb la boca oberta, us animeu? 
Per fer aquesta coca he seguit indicacions de varis blocs, però bàsicament he seguit la recepta de l'Albert de La cuina de sempre, si voleu veure la seva recepta la trobareu aquí


Si voleu una altra coca amb fruita confitada per sobre, molt fresca i encara més fàcil de fer no us perdeu aquesta Coca de llimona i llavors de rosellaIdeal per prendre amb una copa de cava,  una coca de Sant Joan diferent però deliciosa.   Bona revetlla!