lunes, 18 de agosto de 2014

Moussaka



El gran clàssic de la cuina grega! Una mica com les albergínies gratinades a la parmesana però en versió grega i amb carn. La moussaka és el plat més conegut d'aquesta cuina tan rica i plena de contrastos i no es d'extranyar, és un plat meravellós!  Jo en soc una fan total d'aquest plat, va ser el meu primer contacte amb la cuina grega i l'enamorament va ser immediat i absolut! La textura melosa i el sabor tan dolç de les albergínies contrasta amb aquest sofregit de carn amb tomata tan contundent per crear un plat que no pot ser més deliciós! I el gratinat d' ous i iogurt el fan molt  lleuger molt més lleuger i aromàtic que un gratinat de beixamel, mediterrani en estat pur! 

El gran clásico de la cocina griega!  Un poco como las berenjenas gratinadas a la parmesana però en versión griega y con carne. La moussaka es el plato más conocido de esta cocina tan rica y llena de contrastes y no es de extrañar, es un plato maravilloso! Yo soy una fan total de este plato, fue mi primer contacto con la cocina griega y el enamoramiento fue inmediato y absoluto! La textura melosa y el sabor tan dulce de las berenjenas contrasta con este sofrito de carne con tomate tan contundente para crear un plato que no puede ser más delicioso! Y el gratinado de huevos y yogur lo hacen muy ligero mucho más ligero y aromático que un gratinado de bechamel, mediterráneo en estado puro!





INGREDIENTS

2 albergínies grans en rodanxes gruixudes
500 gr de carn picada (l'original és de xai però jo he fet servir de porc i vedella)
2 cebes picades
2 alls picats
400 gr de tomata ratllada (o de llauna)
2 cullerades de julivert picat
sal i pebre
2 ous
300 ml de iogurt
formatge parmesà ratllat
oli d'oliva verge extra


INGREDIENTES 

2 berenjenas grandes en rodajas gruesas 
500 gr de carne picada (la original es de cordero pero yo he usado de cerdo y ternera) 
2 cebollas picadas 
2 ajos picados 
400 gr de tomate rallado (o de lata) 
2 cucharadas de perejil picado 
sal y pimienta 
2 huevos 
300 ml de yogur 
queso parmesano rallado


RECEPTA

Tallem l'albergínia en rodanxes gruixudes, les salem i les deixem suar en un colador una mitja hora.  Jo he fet servir unes albergínies blanques de La Coromina súper dolces i gens amargants, amb aquestes ens podem saltar aquest pas. 

Neteja i pica els alls i les cebes, fregeix-los amb oli d'oliva verge extra. Un cop estiguin daurats afegim la carn picada i la removem per que barrejar-la amb la ceba i l'all sofregits, la deixem uns deu minuts, fins que estigui ben daurada. Seguidament afegim la tomata, el julivert, sal i pebre negre acabat de moldre, ho portem a ebullició i ho deixem que es faci a foc lent durant uns 15 minuts, fins que estigui la tomata sofregida i brillant.

Mentrestant posem les rodanxes d'albergínia que ja han suat l'amargor a un recipient de vidre amb tapa apte per al microones, ho ruixem amb un bon raig d'oli d'oliva verge extra i ho fem durant 8 minuts a 800.  Així queden perfectes i gastem molt poc oli, al contrari que fregint-les, però si us ho estimeu més les podeu fregir per tandes i reservar-les.

A una safata apta per al forn disposem una capa amb la meitat de les albergínies cuites,  per sobre repartim la carn amb el sofregit de tomata i la resta de les albergínies en una tercera capa.

Batem els ous a un bol, hi afegim el iogurt i ho salpebrem, repartim aquesta barreja per sobre de les albergínies i per sobre el formatge parmesà ratllat.

Coem la moussaka al forn preescalfat a 180º durant 45 minuts, o fins que el gratinat estigui daurat  i perfumat.  Es menja calenta.  Es ideal també per deixar-la feta amb antel.lació i deixar la capa de iogurt i ous per l'últim minut, tot i que reescalfada queda molt bona també, ens va sobrar un troset que em vaig emportar a la feina en un tupper i estava deliciosa!

Si us heu quedat amb ganes de més receptes d'albergínies gratinades no us perdeu aquestes albergínies gratinades a la parmesana,  ideals!  I si el que voleu son receptes gregues no us perdeu aquests carbassons farcits d'arros, panses i pinyons o aquests carbassons farcits de formatge feta i nous, o la clàssica i fresquíssima amanida grega, totes són tan delicioses que no sabria quina triar!

RECETA 

Cortamos la berenjena en rodajas gruesas, las salamos y las dejamos sudar en un colador una media hora. Yo he usado unas berenjenas blancas de La Coromina súper dulces y nada amargas, con estas nos podemos saltar este paso. 

Limpiamos y picamos los ajos y las cebollas, los freímos con aceite de oliva virgen extra. Una vez estén dorados añadimos la carne picada y la removemos para que mezclarla con la cebolla y el ajo sofritos, la dejamos unos diez minutos, hasta que esté bien dorada. Seguidamente añadimos el tomate, el perejil, sal y pimienta negra recién molida, lo llevamos a ebullición y dejamos que se haga a fuego lento durante unos 15 minutos, hasta que esté el tomate sofrito y brillante. 

Mientras ponemos las rodajas de berenjena que ya han sudado el amargor en un recipiente de vidrio con tapa apto para el microondas, lo rociamos con un buen chorro de aceite de oliva virgen extra y lo cocinamos 8 minutos a 800 Así quedan perfectas y gastamos muy poco aceite, al contrario que friéndolas, pero si lo prefieres se pueden freír por tandas y reservar. 

En una bandeja apta para el horno disponemos una capa con la mitad de las berenjenas cocidas, por encima repartimos la carne con el sofrito de tomate y el resto de las berenjenas en una tercera capa. 

Batimos los huevos en un bol, añadimos el yogur y lo salpimentamos, repartimos esta mezcla por encima de las berenjenas y por encima el queso parmesano rallado. 

Cocemos la moussaka en el horno precalentado a 180 º durante 45 minutos, o hasta que el gratinado esté dorado y perfumado. Se come caliente. Es ideal también para dejarla hecha con antelación y dejar la capa de yogur y huevos para el último minuto, aunque recalentada queda muy buena también, nos sobró un trocito que me llevé al trabajo en un tupper y estaba deliciosa!

Y si lo que deseas son recetas griegas no te pierdas estos calabacines rellenos de arroz, pasas y piñones o estos calabacines rellenos de queso feta y nueces, o la clásica i fresquísima ensalada griega ¡todas son tan deliciosas que no sabría cuál elegir!